Portal Pszczelarski

Naukowcy zbadają, czy miód miejski jest lepszy od wiejskiego 2021

pszczelarstwo w Polsce badanie miodu Zakład Pszczelnictwa w Puławach pszczelarstwo miejskie miód miejski miód wiejski

Zakład Pszczelnictwa w Puławach sprawdzi jakość miodów z pięciu miejskich i pięciu wiejskich pasiek z całej Polski. Badania pozwolą określić, który miód jest lepszy: z miasta czy ze wsi.

Naukowcy przebadają miód z okolic Puław, Krakowa, Lublina, Katowic i Warszawy. W każdym z tych miejsc wytypowano dwie pasieki. Jedna znajduje się w centrum miasta, druga w odległości od kilku do kilkunastu kilometrów od niego. Praca naukowców umożliwi weryfikację hipotezy, czy miód z miejskich pasiek jest lepszej jakości od wiejskiego. Coraz częściej pojawiają się bowiem opinie, że miód miejski jest zdrowszy, gdyż pozbawiony jest pozostałości środków ochrony roślin, które często pojawiają się na terenach rolniczych.

Ponadto specjaliści poddadzą badaniom matki należące do dwóch podgatunków pszczół - kaukaskich i kraińskich. Dzięki temu będzie można określić, która z tych ras lepiej nadaje się do hodowli w mieście. Miejskie pszczelarstwo wyróżnia się przede wszystkim miejscem usytuowania pasiek. Ule stawiane są tu często na dachach i balkonach, co wiąże życie pszczół z takimi czynnikami, jak wysokość czy wiatr, z czym nie wszystkie pszczoły muszą sobie dobrze radzić. Obserwacje naukowców potrwają do 2024 roku.



Liczba wyświetleń artykułu: 1024

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Żurawina z miodem i wanilią

Ciasteczka lekko miodowe

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Carpaccio z kaczki w miodowym dressingu

Kaczka z pieczarkami i miodem

Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Marchewka z jabłkiem i miodem

Łosoś w musztardzie i miodzie

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym