Portal Pszczelarski

Zajezierze 2021. Ule zalane ropą. Policja szuka sprawców

pszczelarstwo pomorskie wytrucie pszczół zniszczone ule zniszczone ule w Zajezierzu

W nocy z niedzieli na poniedziałek, z 4 na 5 kwietnia 2021 roku nieznany sprawca bądź sprawcy zalali ropą ule w pasiece w Zajezierzu w gminie Chmielono w województwie pomorskim. Zginęły setki pszczół. 

Do zdarzenia doszło w czasie Świąt Wielkanocnych. Poszkodowany pszczelarz zawiadomił Komendę Powiatową Policji w Kartuzach dopiero w poświąteczny wtorek. Na miejscu przestępstwa pojawili się technicy kryminalistyki, którzy zebrali i zabezpieczyli ślady. Na razie nieznane są motywy działania sprawcy. W tej okolicy jest to pierwsze takie zdarzenie. Niemniej w skali całego kraju niejednokrotnie dochodziło już do takich przestępstw, które najczęściej są motywowane zazdrością, chęcią pozbycia się konkurencji czy są wynikiem porachunków sąsiedzkich. 

Policja aktualnie prowadzi dochodzenie pod kątem uszkodzenia mienia. Straty szacowane są na kwotę około 9 tysięcy złotych. Sprawcy może grozić za to do pięciu lat pozbawienia wolności. Wszystkie osoby, które mają jakąkolwiek wiedzę o osobach, które oblały ropą ule w pasiece w Zajezierzu proszeni są o kontakt z Powiatową Komendą Policji w Kartuzach.



Liczba wyświetleń artykułu: 439

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Bigos staropolski na winie z miodem

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Budyniowa owsianka czekoladowa z miodem

Marchewkowe naleśniki z miodem

Banan w cieście

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Szaszłyki z marynatą miodową

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym