Portal Pszczelarski

Zajezierze 2021. Ule zalane ropą. Policja szuka sprawców

pszczelarstwo pomorskie wytrucie pszczół zniszczone ule zniszczone ule w Zajezierzu

W nocy z niedzieli na poniedziałek, z 4 na 5 kwietnia 2021 roku nieznany sprawca bądź sprawcy zalali ropą ule w pasiece w Zajezierzu w gminie Chmielono w województwie pomorskim. Zginęły setki pszczół. 

Do zdarzenia doszło w czasie Świąt Wielkanocnych. Poszkodowany pszczelarz zawiadomił Komendę Powiatową Policji w Kartuzach dopiero w poświąteczny wtorek. Na miejscu przestępstwa pojawili się technicy kryminalistyki, którzy zebrali i zabezpieczyli ślady. Na razie nieznane są motywy działania sprawcy. W tej okolicy jest to pierwsze takie zdarzenie. Niemniej w skali całego kraju niejednokrotnie dochodziło już do takich przestępstw, które najczęściej są motywowane zazdrością, chęcią pozbycia się konkurencji czy są wynikiem porachunków sąsiedzkich. 

Policja aktualnie prowadzi dochodzenie pod kątem uszkodzenia mienia. Straty szacowane są na kwotę około 9 tysięcy złotych. Sprawcy może grozić za to do pięciu lat pozbawienia wolności. Wszystkie osoby, które mają jakąkolwiek wiedzę o osobach, które oblały ropą ule w pasiece w Zajezierzu proszeni są o kontakt z Powiatową Komendą Policji w Kartuzach.



Liczba wyświetleń artykułu: 699

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Szaszłyki z marynatą miodową

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Propolis - produkt pszczeli