Portal Pszczelarski

W Grębocinie powstanie słoweńska pasieka 2021

Źródło: https://www.itinari.com/pl/panjska-koncnica-the-art-of-decorating-a-slovenian-beehive-smmh; Autor: Darja

pszczelarstwo kujawsko-pomorskie pszczelarstwo w Słowenii pasieka słoweńska ule słoweńskie panjske koncnice Światowy Dzień Pszczoły

W miejscowości Grębocin, w gminie Lubicz, w województwie kujawsko-pomorskim, powstaje pasieka słoweńska. Jest to pierwsza taka inicjatywa w Polsce. 

Słoweńskie ule stawiane są na całym świecie w ramach działań edukacyjnych i promujących pszczelarstwo. W Polsce pierwsza taki ul pojawi się na posesji państwa Jakubowskich w Grębocinie. Z tej okazji tą małą miejscowość odwiedziła ambasador Republiki Słowenii w Polsce Božena Forštnarič Boroje, która zaznaczyła podczas tego spotkania, że dzięki tej pasiece województwo kujawsko-pomorskie stanie się symbolem współpracy między Słowenią a Polską. 

Słowienia jest krajem bardzo przywiązanym do tradycji pszczelarskich. Już od XVIII wieku znana jest tu sztuka zdobienia uli. Kolorowe malowidła są umieszczane na przednich panelach, nazywanych panjske končnice. Na ulach często pojawiają się motywy biblijne czy sceny z życia mieszkańców wsi. Niegdyś takie zdobienia ułatwiały pszczelarzowi zapamiętanie położenia konkretnej kolonii w pasiece, a dziś jest to element promocji Słowenii, która jest inicjatorem ustanowienia Światowego Dnia Pszczoły. W tym niewielki państwie, którym mieszka niewiele ponad 2 miliony mieszkańców znajduje się około 12 500 pasiek i 170 000 pszczelich rodzin, które produkują 2 000 ton miodu rocznie. Ponadto to stąd pochodzi jedna z najpopularniejszy ras pszczół - krainka.



Liczba wyświetleń artykułu: 647

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Skrzydełka z miodem i chili

Szaszłyki z marynatą miodową

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Kontrola jakości miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę