Portal Pszczelarski

Stany Zjednoczone i Kanada podejmują walkę z szerszeniami azjatyckimi 2021

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Stanach Zjednoczonych pszczelarstwo w Kanadzie szerszeń azjatycki

Na terenie Stanów Zjednoczonych i Kanady planowana jest akcja przeciwdziałania zakładaniu gniazd przez szerszenie azjatyckie. Owady te są bardzo niebezpieczne dla populacji pszczół w Ameryce Północnej.

Szerszenie azjatyckie, popularnie zwane "morderczymi szerszeniami", uchodzą za największe i najniebezpieczniejsze szerszenie na świecie. Osiągają one do pięciu centymetrów długości, a ich żądła do sześciu milimetrów, co pozwala im przebić nawet kombinezon pszczelarski. Pod koniec 2020 roku odnotowano na terytorium USA i Kanady przypadki ataków szerszeni azjatyckich na pszczoły miodne. W przeciągu kilku godzin kilka takich szerszeni potrafi zabić kilkadziesiąt tysięcy pszczół i dokonać spustoszenia całego ula.

Niestety, szerszenie azjatyckie są gatunkiem bardzo inwazyjnym i szybko rozprzestrzeniają się po obszarze Ameryki Północnej. Stąd obawy tamtejszych naukowców o zachowanie populacji pszczoły miodnej i apele o podjęcie walki z tym niebezpiecznym przybyszem z Azji. 

W związku z tym wiosną 2021 roku władze Stanów Zjednoczonych i Kanady zamierzają przy wsparciu obywateli zastawić tysiące pułapek w celu schwytania królowych kolonii szerszeni azjatyckich. Ma to uniemożliwić im zakładanie gniazd. Z kolei naukowcy już podejmują wysiłki, by odkryć szlaki docierania szerszeni azjatyckich do Ameryki Północnej. Wstępne badania pokazują, że pod względem genetycznym te groźne owady na terytorium USA i Kanady są zbliżone do odmian żyjących w Korei Południowej, skąd mogą one przybywać do Ameryki za pośrednictwem statków towarowych.



Liczba wyświetleń artykułu: 1683

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Wigilijne łazanki na bogato

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Bigos staropolski na winie z miodem

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie