Na zdjęciu lawendowe ciasto dyniowe z kubkiem lawendowego kakao. Autorka zdjęcia: Marta Stachowiak Źródło zdjęcia My Sweet Morning
Przepis na lawendowe ciasto dyniowe.
Składniki:
- 2 łyżki puree dyniowego,
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej,
- 2 łyżki mąki razowej pszennej,
- łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia,
- 1 jajko,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- łyżka miodu lawendowego (do ciasta) (Anielskie Przysmaki),
- 1/4 szklanki mleka (około),
- łyżka domowego kremu ciasteczkowego.
Przepis:
Jajko ubijamy w całości mikserem, dodajemy oliwy i miodu - mieszamy dalej.
Przesiewamy do miski mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy ponownie.
Na koniec dodajemy mleko - około 1/4 szklanki. Generalnie ciasto ma być rzadkie ale gęstsze od tego na naleśniki.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, kokilkę smarujemy po bokach oliwą lub masełkiem. Wlewamy połowę masy, nakładamy kremu ciasteczkowego i zalewamy pozostałą częścią.
Wstawiamy na 35 minut z termoobiegiem do piekarnika. Po tym czasie możemy już wyjąć i po około 10 minutach zacząć podjadać ;)
Polałam dodatkową porcją (łyżeczką) miodu lawendowego i zjadłam w towarzystwie gorącego kakao.
Kakao posłodziłam rownież lawendowym miodkiem i powiem Wam, że jest to połączenie IDEALNE! Ten miód doskonale podkreślił kakaowy charakter napoju, osłodził go i dodał wyrazu. A myślałam, że nie ma nic lepszego od kakao - jest, kakao z miodem lawendowym :D
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Krem bananowo-owsiany z miodem
3. Naleśniki bananowe z miodem
4. Dyniowe drożdżowe z awokado
5. Zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach
8. Serniczki z malinami i miodem
9. Placki z borówkami, miodem i cytryną
10. Marchewkowe naleśniki z miodem
11. Banan w cieście
12. Gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym
13. Naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem
14. Tosty na słodko
15. Plackowe brownie z cukinią i miodem
16. Budyniowa owsianka czekoladowa z miodem
17. Puchowa owsianka na różanym mleku
18. Ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem
19. Pancakes cytrynowe z miodem
20. Placki bananowo-owsiane z miodem
21. Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem
22. Kiwi w cieście z miodem rzepakowym
23. Ananas w czekoladowym cieście
24. Omlet z ananasem, czekoladą i miodem
25. Racuchy z bananami i miodem
Odwiedź mój blog kulinarny: My Sweet Morning
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy!
Drogi Użytkowniku,
informujemy, że z dniem 03 października 2015 r. Marcin Balana Grupa Balana z siedzibą w Naramie przeniosła całość prowadzonego Portalu PortalPszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER z siedzibą w Narama 214, 32-095 Iwanowice.
Tym samym od 04 października 2015 r. zmienia się administrator Twoich danych osobowych. Jednocześnie podkreślamy, że zmianie nie ulegną zasady ochrony i przetwarzania Twoich danych osobowych, w tym korzystania z Usług świadczonych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl. Szczegółowe informacje nt. wykorzystania danych osobowych znajdziesz w Regulaminie Serwisu PortalPszczelarski.pl.
Przypominamy, że zawsze masz prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania, a także żądania zaprzestania ich przetwarzania i prawo sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych.
W związku z powyższym prosimy Cię o wyrażenie zgody na zmianę Administratora Danych Osobowych poprzez zaakceptowanie poniższych klauzul:
"Wyrażam zgodę na przejście ogółu praw i obowiązków Marcin Balana Grupa Balana wynikających ze świadczenia na moją rzecz Usług w domenie portalpszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER"
"Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celach marketingowych."
"Wyrażam zgodę na otrzymywanie na podany adres e-mail informacji handlowej wysłanej przez Jacek Balana EL-TER w imieniu własnym lub na zlecenie jej partnerów."
"Oświadczam, że zapoznałem się i akceptuję treść Regulaminu Konta oraz wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celu realizacji zamawianych usług."
"Akceptuję Regulamin Konta oraz Regulamin Serwisu PortalPszczelarski.pl i zobowiązuję się do ich przestrzegania."
Jeżeli potrzebujesz czasu na zastanowienie zapoznaj się z poniższą informacją, w terminie 30 dni od wyświetlenia tego komunikatu możesz zrezygnować z korzystania z Usługi realizowanych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl poprzez usunięcie konta. Pamiętaj jednak, że brak reakcji w powyższym terminie będzie równoznaczny z wyrażeniem zgody na wyżej wymienione zmiany.
W przypadku kliknięcia "Rezygnuję z posiadania konta" Twoje konto (a z nim dane osobowe) zostanie usunięte do 24 godzin od momentu przyjęcia zgłoszenia.