Portal Pszczelarski

Najdroższy miód na świecie w Księdze Rekordów 2021

pszczelarstwo na świecie miód najdroższy miód Centauri Honey miód z Turcji pszczoła kaukaska Centauri Honey Classic Centauri Cave Centauri Proxima Custom Made Honey

Do Księgi Rekordów Guinnessa wpisano najdroższy miód na świecie. Jest to turecki Centauri Honey. Najtańszy słoik kosztuje 3 tysięcy euro, a za te najdroższe trzeba zapłacić nawet 25 tysięcy euro.

Miód zbierany jest z położonej 2 500 metrów nad poziomem morza jaskini. Znajdują się tam kolonie kaukaskich pszczół miodnych, odpornych na zimno i dobrze czujących się na dużych wysokościach. Od najbliższych zabudowań ludzkich dzieli je 50 kilometrów. Nie występują tutaj też inne siedliska pszczół, co ma uchronić tę kolonię przed chorobami. By zapobiec najgroźniejszej z nich - warrozie używa się preparatów z endemicznych ziół rosnących wokół jaskini. Dzięki temu miód ma właściwości lecznicze i zawiera fenole, flawonoidy i przeciwutleniacze.

Miód Centauri Honey zbiera się tylko raz w roku. To pozwala zachować na wyłączny użytek pszczół jego wystarczającą ilość. Z kolei klienci mogą kupić miody Centauri Honey Classic w cenie 3500 euro za 1 kilogram, Centauri Cave – 10 000 euro za 1 kilogram, a jeden klient w roku ma okazję zakupić Centauri Proxima Custom Made Honey , czyli najdroższy z miodów. Za 2 kilogramy tego luksusowego produktu trzeba zapłacić 25 000 euro.



Liczba wyświetleń artykułu: 4178

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Charakterystyka rodzaju Varroa i opis gatunku Varroa destructor

Varroa destructor - znaczenie i rys historyczny

Pszczoła miodna. Liczebność roju pszczół, zachowanie i rasy

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Kaczka po mazursku

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym