Portal Pszczelarski

W malenieckich lasach znów pojawią się barcie 2021

pszczelarstwo świętokrzyskie barć

W Maleńcu, w województwie świętokrzyskim, tworzona jest ścieżka edukacyjna na temat historii pszczelarstwa. W związku z tym w miejscowych lasach pojawią się dawno tu nie widziane barcie.

Pasieka powstanie w pobliżu Zabytkowego Zakładu Hutniczego. Projekt jest realizowany we współpracy z leśnikami z Nadleśnictwa Radoszyce, miejscowymi pszczelarzami, a także WWF Polska i Mazowiecko-Świętokrzyskim Towarzystwem Ornitologicznym, które to od 2006 roku podejmują starania na rzecz odtworzenia bartnictwa w lasach świętokrzyskich i spalskich. Prócz kłód bartnych na trasie przebiegu ścieżki pojawią się również ule. Zasiedlą je dostosowane do tutejszych warunków pszczoły rasy augustowskiej – genetycznie najbardziej zbliżonych do wymarłych pszczół rasy środkowoeuropejskiej.

Barcie zostaną wydrążone w dziesięciu drzewach. Są to sosny, jodły i dęby, które zostały wytypowane przez ekspertów z Mazowiecko-Świętokrzyskiego Towarzystwa Ornitologicznego i Nadleśnictwa Radoszyce. Zestawienie obok siebie barci i uli ma pokazać ewolucję, jaką przeszło pszczelarstwo, a z tablic edukacyjnych będzie można się m.in. dowiedzieć o pracy bartników czy zwyczajach związanych z hodowlą pszczół.



Liczba wyświetleń artykułu: 744

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie