Portal Pszczelarski

Ul w technologii 3D ma zapewnić najlepsze warunki dla pszczół

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Niemczech Philip Potthast Fabian Wischmann HIIVE ul 3D wydrukowany ul

Berlińscy naukowcy Philip Potthast i Fabian Wischmann - założyciele startupu HIIVE na potrzeby konkursu Forward AM Innovation Awards stworzyli ul oparty o technologię druku 3D. Przemyślana konstrukcja ma pomóc pszczelarzom w prowadzeniu hodowli pszczół.

Konkurs Forward AM Innovation Awards , którego główną nagrodą jest 185 000 euro organizowany jest przez firmy Sculpteo i BASF. Jego celem jest stworzenie produktu, maszyny lub konstrukcji w technologii 3D, która w przyszłości byłaby pomocna dla świata.

Czymś takim ma być właśnie stworzony przez niemieckich naukowców ul 3D. Celem tego projektu jest zapewnienie jak najlepszych warunków do rozwoju pszczół. Głównym wyróżnikiem tej konstrukcji na tle innych pszczelich schronień jest szczelniejsza izolacja. Dzięki temu zużywane jest mniej energii dla utrzymania odpowiedniej temperatury w ulu. Ponadto w środku jest także lepsza wentylacja, co uniemożliwia powstanie pleśni.

Ul 3D na razie jest prototypem i jeszcze nie wiadomo kiedy może trafić do masowej sprzedaży. Nie jest to jednak pierwsza inicjatywa z wykorzystaniem tej technologii na rzecz pszczół. W 2016 roku naukowcy z Nowej Zelandii rozpoczęli drukowanie pszczelich plastrów 3D.



Liczba wyświetleń artykułu: 1507

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Pierniczki świąteczne z miodem

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Podstawowy kurs o pszczołach i pszczelarstwie (1/5) 2015/2016

W katowickiej Fabryce Porcelany powstała pasieka 2021

Kradzież 10 uli w Antoninie (gmina Jakubów) 2018

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie