Portal Pszczelarski

Po blisko 100 latach odnaleziono rzadką australijską pszczołę

Pharohylaeus lactiferus. Autor: James Dorey Photography

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Australii Pharohylaeus lactiferus pszczoły

Po blisko stu latach ponownie zaobserwowano na obszarze Australii rzadki gatunek pszczoły. Ostatni raz ten owad był widziany w 1923 roku. Wcześniej odnotowano jego obecność jedynie kilka razy.

James Dorey - doktorant z Uniwersytetu Flinders, podczas prac terenowych w stanie Queensland w Australii natknął się na z pozoru przypominającą zwykłą pszczołę miodną, a w rzeczywistości niezwykle rzadką pszczołę Pharohylaeus lactiferus. W Australii odnotowano jedynie sześć przypadków napotkania tego owada. Ostatni raz w 1923 roku.

Powtórny odkrywca rzadkiej pszczoły zbadał również 245 miejsc w stanach w Queensland i Nowej Południowej Walii w poszukiwaniu innych gatunków owadów zapylających, będących na granicy wymarcia. Na tej podstawie udało się wskazać trzy wyizolowane punkty na wschodnim wybrzeżu Australii, gdzie mogą jeszcze występować rzadkie odmiany pszczół. Badacz twierdzi, że ich egzystencja jest zależna od występowania w tym rejonie określonego gatunku drzew ognistych (Stenocarpus sinuatus) i drzew ognistych Illawarra (Brachychiton acerifolius), charakterystycznych dla tropikalnych lasów deszczowych.

Naukowiec podkreśla, że brak wcześniejszych badań utrudnia wskazanie, czy populacje te maleją czy powiększają się, ale można założyć, że wylesianie się tego obszaru wpływa na nie negatywnie. Zmiany klimatyczne, nasilające się pożary lasów powodują, że brakuje siedlisk dla tych gatunków pszczół, przez co trudno oczekiwać, że uda się odbudować te populacje.



Liczba wyświetleń artykułu: 1463

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Żurawina z miodem i wanilią

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Skrzydełka z miodem i chili

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Piernik sułtański

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę