Portal Pszczelarski

Beeblioteka UniLodz - powstaje pasieka na dachu Biblioteki Uniwersytetu Łódzkiego 2021

pszczelarstwo łódzkie Beeblioteka UniLodz pszczelarstwo miejskie pasieka miejska Stowarzyszenie Pszczelarzy Ziemi Łódzkiej

Beeblioteka UniLodz - taką nazwę będzie nosić pasieka, jaka powstaje na dachu Biblioteki Uniwersytetu Łódzkiego. Projekt jest realizowany w ramach obchodów 75-lecia uczelni i dobrych eko praktyk.

Pasieka ma się znajdować pod stałą profesjonalną opieką pszczelarza. W tym celu władze Uniwersytetu Łódzkiego podjęły współpracę ze Stowarzyszeniem Pszczelarzy Ziemi Łódzkiej. Wybrano również łagodny gatunek pszczół, który zasiedli pięć uli na dachu biblioteki uniwersyteckiej na przełomie kwietnia i maja 2021 roku. Przedtem jednak miejsce to zostanie uporządkowane i przygotowane do montażu pszczelich domów.

Rektor Uniwersytetu Łódzkiego, profesor Elżbieta Żądzińska motywując podjęcie tej inicjatywy w rozmowie z Polską Agencją Prasową przekonuje, że kampus uniwersytecki to również część terenu miejskiego, który powinien jak najlepiej współpracować z naturą dla wspólnego dobra. Wśród zakładanych celów projektu jest także popularyzowanie wśród społeczności akademickiej i mieszkańców Łodzi wiedzy na temat pszczelarstwa, pszczół oraz ich ogromnego znaczenia dla ludzi.

Budowę pasieki w tym miejscu planowano już 2020 roku, z okazji 75-rocznicy powstania uczelni. Jednak w realizacji tego projektu przeszkodziła wtedy sytuacja epidemiczna.



Liczba wyświetleń artykułu: 572

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Pierniczki świąteczne z miodem

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Szaszłyki z marynatą miodową

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.