Portal Pszczelarski

Pasieka z elektrośmieci powstanie w Radomiu 2021

pszczelarstwo mazowieckie pasieka miejska pszczelarstwo miejskie pasieka z elektrośmieci MB Recycling ekologiczne ule Tomasz Waśkiewicz Fundacja Odzyskaj Środowisko

Na wiosnę 2021 roku planowane jest uruchomienie w Radomiu ekologicznej pasieki. Charakterystyczne czerwone ule mają być wykonane z materiałów z recyklingu. Jest to jedna z pierwszych w Polsce takich inicjatyw.

Za budowę pasieki odpowiada firma MB Recycling, która w czerwcu 2020 roku postawiła w Radomiu 20 czerwonych pojemników, do których można było wyrzucać zużyty sprzęt elektryczny i elektroniczny. W pół roku udało się w ten sposób zebrać 22 ton elektrośmieci – komputerów, radioodbiorników, telefonów, baterii czy telewizorów. Z tych odpadów, po ich przetworzeniu będą teraz budowane ekologiczne ule.

Projekt radomskich uli, który został już doceniony przez portal Polish Design przygotował grafik i zarazem hodowca pszczół Tomasz Waśkiewicz. Pszczoły mają zostać zakupione od lokalnych pszczelarzy, a stałą opiekę nad pasieką będzie sprawował wykwalifikowany pszczelarz. W rozmowie z Radiem Plus Kinga Rodkiewicz z Fundacji Odzyskaj Środowisko, która współtworzy radomskie pasieki, ma nadzieję, że w niedalekiej przyszłości mieszkańcy miasta będą mogli obserwować tu miodobranie i skosztować pierwszych miodów.

Radom przygotowuje nie tylko ule, lecz także łąki kwietne, które mają zapewnić pszczołom jak najlepsze warunki do rozwoju. Na razie jednak nie wiadomo, gdzie dokładnie zostanie postawiona ekologiczna pasieka. Ta kwestia ma być jeszcze uzgadniana z Urzędem Miasta.



Liczba wyświetleń artykułu: 776

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Pierniczki świąteczne z miodem

Ciasteczka lekko miodowe

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Szaszłyki z marynatą miodową

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym