Portal Pszczelarski

XXV Wojewódzka Konferencja Pszczelarska w Karniowicach

wydarzenia pszczelarskie konferencja pszczelarska luty 2021 2021 Karniowice XXV Wojewódzka Konferencja Pszczelarska w Karniowicach Wojewódzka Konferencja Pszczelarska w Karniowicach Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Krakowie Dominik Pasek Wojciech Spisak Jan Ślósarz Jacek Kostuch Piotr Nowotnik Piotr Szyszko Wojciech Kotlicki

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Krakowie serdecznie zapraszają do udziału w XXV Wojewódzkiej Konferencji Pszczelarskiej w Karniowicach. Jubileuszowa konferencja odbędzie się w dniu 6 lutego 2021 roku. Tematem przewodnim będzie: "Odporność i kondycja pszczół jako efekt żywienia i bioasekuracji".

Program wydarzenia pszczelarskiego pt. "XXV Wojewódzka Konferencja Pszczelarska w Karniowicach":

9:15 - 9:30 - Rejestracja uczestników

9:30 - 9:45 - Dominik Pasek (p.o. Dyrektora Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach) - Powitanie uczestników i otwarcie konferencji

9:45 - 9:55 - Wojciech Spisak (Prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Krakowie) - Wystąpienie z okazji jubileuszu konferencji

9:55 - 10:25 - mgr inż. Jan Ślósarz (emerytowany specjalista MODR do spraw pszczelarstwa, inicjator) - Wojewódzka Konferencja Pszczelarska w Karniowicach na przestrzeni 25 lat
Wojewódzkiej Konferencji Pszczelarskiej w Karniowicach

10:25 - 11:00 - dr inż. Jacek Kostuch (specjalista MODR w Karniowicach) - Podsumowanie Małopolskiego Konkursu Pasiek 2020, ogłoszenie wyników oraz wręczenie nagród Laureatom

11:00 - 11:15 - Przerwa (w przerwie informacje dotyczące nowości z rynku pszczelarskiego – krótkie prezentacje firm produkujących na rzecz pszczelarstwa)

11:15 - 12:00 - mgr inż. Piotr Nowotnik (Centrum Pszczelarskie Pasieki Michałów) - I Wykład: Czy żywienie i dieta pszczół mają związek z ich odpornością?

12:00 - 12:30 - Piotr Szyszko (technik pszczelarstwa, Centrum Pszczelarskie Pasieki Michałów) - II Wykład: Zastosowanie wybranych pokarmów w poprawie zdrowotności i wigoru rodzin pszczelich

12:30 - 13:15 - mgr inż. Piotr Nowotnik (Centrum Pszczelarskie Pasieki Michałów) - III Wykład: Wpływ stosowania probiotyków na kondycję zdrowotną i odporność pszczelich rodzin - przegląd doniesień naukowych i doświadczeń własnych

13:15 - 13:35 - Przerwa (w przerwie informacje dotyczące nowości z rynku pszczelarskiego – krótkie prezentacje firm produkujących na rzecz pszczelarstwa)

13:35 - 14:20 - inż Wojciech Kotlicki (Centrum Pszczelarskie Pasieki Michałów) - IV Wykład: Bioasekuracja rodzin pszczelich w sytuacjach zagrożenia zdrowotnego

14:20 - 14:40 - Pytania do wykładowców, dyskusja i wnioski

14:40 - Oficjalne zakończenie konferencji

Uczestnictwo w konferencji jest bezpłatne. Rejestracja uczestników następuje na podstawie przesłania wypełnionej, podpisanej i przesłanej na jeden z adresów: ekologia@modr.pl lub jacek.kostuch@modr.pl karty zgłoszenia udziału do dnia 1 lutego.

Karta udziału w konferencji do pobrania w tym miejscu: Karta udziału w XXV Wojewódzkiej Konferencji Pszczelarskiej w Karniowicach

Konferencja odbędzie się w formie zdalnej. O szczegółach zostaną poinformowani wyłącznie zarejestrowani użytkownicy.

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 1910

Komentarze z forum pszczelarskiego




  Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Skład miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Kontrola jakości miodu

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Żurawina z miodem i wanilią

Pierniczki świąteczne z miodem