Portal Pszczelarski

Brak snu źle wpływa na pszczoły i muszki owocowe

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Wielkiej Brytanii neonikotynoidy sen pszczoły

Brytyjscy naukowcy z Uniwersytetu w Bristolu przeprowadzili badania nad wpływem nikotynoidów na pszczoły i muszki owocowe. Okazało się, że substancje te w znaczący sposób zaburzają zegar biologicznych tych owadów.

Wyniki badań naukowców ukazały się na łamach czasopisma "Scientific Reports". Według ustaleń badaczy neonikotynoidy, które do niedawna dominowały w środkach ochrony roślin nie tylko, jak dotychczas sądzono powodują utratę orientacji przez pszczoły, ale również zakłócają ich rytm dobowy. Podczas badania owady, które miały styczność z dawką tych substancji o podobnym natężeniu, z jaką można było się spotkać na polach uprawnych nie mogły zapaść w sen. Miały także problem z odróżnieniem dnia od nocy, co już w znaczący sposób wpływa na prace pszczół.

Naukowcy podkreślają, że sen u owadów jest nie mniej ważny jak u ludzi. Wiąże się to z koncentracją, możliwościami zapamiętania i sprawnością fizyczną. Tymczasem neonikotynoidy zaburzają pracę receptorów odpowiadających za przesyłanie impulsów w centralnym układzie nerwowym owadów. W efekcie, owady nie są w stanie określić, kiedy się obudzić i żerować. W ten sposób pojawia się u nich istotny problem, by zdobyć pożywienie i w ogóle przeżyć.

Stosowanie neonikotynoidów w środkach ochrony roślin jest obecnie zakazane na terenie Unii Europejskiej. Brytyjscy naukowcy obawiają się jednak, że teraz, po wyjściu Wielkiej Brytanii ze Wspólnoty, zakazu ten w ich kraju może zostać zniesiony.



Liczba wyświetleń artykułu: 500

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Projekt Bartnik i polskie więziennictwo

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Miodowe ciasto z sezamową bezą