Portal Pszczelarski

Brak snu źle wpływa na pszczoły i muszki owocowe

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Wielkiej Brytanii neonikotynoidy sen pszczoły

Brytyjscy naukowcy z Uniwersytetu w Bristolu przeprowadzili badania nad wpływem nikotynoidów na pszczoły i muszki owocowe. Okazało się, że substancje te w znaczący sposób zaburzają zegar biologicznych tych owadów.

Wyniki badań naukowców ukazały się na łamach czasopisma "Scientific Reports". Według ustaleń badaczy neonikotynoidy, które do niedawna dominowały w środkach ochrony roślin nie tylko, jak dotychczas sądzono powodują utratę orientacji przez pszczoły, ale również zakłócają ich rytm dobowy. Podczas badania owady, które miały styczność z dawką tych substancji o podobnym natężeniu, z jaką można było się spotkać na polach uprawnych nie mogły zapaść w sen. Miały także problem z odróżnieniem dnia od nocy, co już w znaczący sposób wpływa na prace pszczół.

Naukowcy podkreślają, że sen u owadów jest nie mniej ważny jak u ludzi. Wiąże się to z koncentracją, możliwościami zapamiętania i sprawnością fizyczną. Tymczasem neonikotynoidy zaburzają pracę receptorów odpowiadających za przesyłanie impulsów w centralnym układzie nerwowym owadów. W efekcie, owady nie są w stanie określić, kiedy się obudzić i żerować. W ten sposób pojawia się u nich istotny problem, by zdobyć pożywienie i w ogóle przeżyć.

Stosowanie neonikotynoidów w środkach ochrony roślin jest obecnie zakazane na terenie Unii Europejskiej. Brytyjscy naukowcy obawiają się jednak, że teraz, po wyjściu Wielkiej Brytanii ze Wspólnoty, zakazu ten w ich kraju może zostać zniesiony.



Liczba wyświetleń artykułu: 795

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami