Portal Pszczelarski

Od lat 90. XX wieku ponad 25% gatunków pszczół stopniowo znika ze środowiska naturalnego

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Argentynie populacja pszczół pszczoły

Naukowy z Instytutu Badań nad Różnorodnością Biologiczną i Środowiskiem w Argentynie odkryli, że od lat 90. XX wieku ponad 25 procent znanych gatunków pszczół coraz trudniej zaobserwować w środowisku naturalnym. Badacze podkreślają, że nie świadczy to jeszcze o katastrofie, ale o poważnym zagrożeniu.

Wyniki badań zostały opublikowane na łamach czasopisma naukowego "One Earth". Naukowcy w swoim opracowaniu posłużyli się danymi z Global Biodiversity Information Facility. Ta międzynarodowa organizacja udostępnia w Internecie informacje dotyczące środowiska naturalnego. Wśród nich znalazły się gromadzone od ponad 30 lat dane na temat ponad 20 tysięcy gatunków pszczół.

Naukowcy chcieli sprawdzić, jakie gatunki pszczół były obserwowane w danym miejscu na świecie w ściśle określonym czasie. Jak się okazało od lat 90. ubiegłego wieku liczba pszczół, które można zaobserwować stale maleje. Dotyczy to ponad 25 procent gatunków. Nie oznacza to jednak, że owady te wyginęły, ale to, że są one już rzadko spotykane w środowisku naturalnym.

Badacze stwierdzili ponadto, że spadek liczebności pszczół przy podziale na poszczególne gatunki jest bardzo nierównomierny. Przykładowo, liczba pszczół z rodziny smuklikowatych od lat 90. zmniejszyła się o 17 procent, z kolei w przypadku pszczół z rodziny spójnicowatych, spadek ten wynosi już 41 procent.

Argentyńscy badacze uważają, że rezultaty ich badań powinny zostać potraktowane jak ostrzeżenie i politycy na cały świecie powinni zacząć działać na rzecz populacji pszczół, zanim sytuacja stanie się dramatyczna.



Liczba wyświetleń artykułu: 973

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Biały miód leśny z Mount Oku

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie

Szybki piernik z miodem na święta

Tofu smażone w ziołach z miodem

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie