Portal Pszczelarski

Od lat 90. XX wieku ponad 25% gatunków pszczół stopniowo znika ze środowiska naturalnego

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Argentynie populacja pszczół pszczoły

Naukowy z Instytutu Badań nad Różnorodnością Biologiczną i Środowiskiem w Argentynie odkryli, że od lat 90. XX wieku ponad 25 procent znanych gatunków pszczół coraz trudniej zaobserwować w środowisku naturalnym. Badacze podkreślają, że nie świadczy to jeszcze o katastrofie, ale o poważnym zagrożeniu.

Wyniki badań zostały opublikowane na łamach czasopisma naukowego "One Earth". Naukowcy w swoim opracowaniu posłużyli się danymi z Global Biodiversity Information Facility. Ta międzynarodowa organizacja udostępnia w Internecie informacje dotyczące środowiska naturalnego. Wśród nich znalazły się gromadzone od ponad 30 lat dane na temat ponad 20 tysięcy gatunków pszczół.

Naukowcy chcieli sprawdzić, jakie gatunki pszczół były obserwowane w danym miejscu na świecie w ściśle określonym czasie. Jak się okazało od lat 90. ubiegłego wieku liczba pszczół, które można zaobserwować stale maleje. Dotyczy to ponad 25 procent gatunków. Nie oznacza to jednak, że owady te wyginęły, ale to, że są one już rzadko spotykane w środowisku naturalnym.

Badacze stwierdzili ponadto, że spadek liczebności pszczół przy podziale na poszczególne gatunki jest bardzo nierównomierny. Przykładowo, liczba pszczół z rodziny smuklikowatych od lat 90. zmniejszyła się o 17 procent, z kolei w przypadku pszczół z rodziny spójnicowatych, spadek ten wynosi już 41 procent.

Argentyńscy badacze uważają, że rezultaty ich badań powinny zostać potraktowane jak ostrzeżenie i politycy na cały świecie powinni zacząć działać na rzecz populacji pszczół, zanim sytuacja stanie się dramatyczna.



Liczba wyświetleń artykułu: 874

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

IV Konferencja KD Pszczółka - podsumowanie wydarzenia

Skuteczna ochrona roślin bezpieczna dla owadów zapylających

Michał Piątek Dochodowa pasieka - książka dla pszczelarzy

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Carpaccio z kaczki w miodowym dressingu

Filet limonkowo-miodowy z ziołami

Marlenka - ciasto z miodem