Portal Pszczelarski

Miód Podlaski - etykiety, banderole i zakrętki dla pszczelarzy od PCPL 2021

pszczelarstwo podlaskie etykieta na miód miód podlaski Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

Do 15 lutego 2021 roku pszczelarze z województwa podlaskiego mogą się ubiegać o otrzymanie etykiety "Miód Podlaski". Wprowadzona decyzją Zarządu Województwa Podlaskiego identyfikacja ma wyróżniać najlepsze miody z podlaskich pasiek.

Celem powstania systemu identyfikacji wizualnej "Miód podlaski" jest popularyzacja produktów lokalnych pszczelarzy poprzez markę województwa podlaskiego. Jednocześnie jest to promocja regionu za pomocą wysokiej jakości produktów. Każdą z zgłoszonych pasiek odwiedzą pracownicy Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego, a wyniki tej wizyty zostaną opublikowane na stronie Centrum.

Etykieta "Miód podlaski" ma być potwierdzeniem, że miód jest najwyższej jakości, a pszczelarz sam dogląda swoich pszczół. Wyróżniony hodowca pszczół otrzyma do 2 tysięcy etykiet, banderoli oraz zakrętek w kolorze białym lub czarnym. Pszczelarze zostaną także przeszkoleni w zakresie prawidłowego etykietowania oraz zaznajomieni z zasadami szeroko rozumianej promocji jakości żywności. Ich miody będą także promowane w podlaskiej bazie produktów lokalnych.

Zarząd Województwa Podlaskiego przygotował następujące zestawy etykiet:

  • Miód podlaski (uniwersalny),
  • Miód podlaski nektarowy wielokwiatowy,
  • Miód podlaski z terenów leśnych,
  • Miód podlaski nektarowo-spadziowy.

Wnioski o uzyskanie etykiet należy składać drogą elektroniczną za pośrednictwem strony: https://producenci.wrotapodlasia.pl/index.php/396522?lang=pl

Decyduje kolejność prawidłowo wypełnionego zgłoszenia. Dodatkowe informacje można uzyskać pod numerem telefonu: 85 66 54 826 lub adresem e-mail: produkty@wrotapodlasia.pl



Liczba wyświetleń artykułu: 930

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Nugat z orzechami, żurawiną i miodem

Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem

Szarlotka z karmelizowanymi migdałami

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Skład miodu

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym