Portal Pszczelarski

Miód Podlaski - etykiety, banderole i zakrętki dla pszczelarzy od PCPL 2021

pszczelarstwo podlaskie etykieta na miód miód podlaski Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

Do 15 lutego 2021 roku pszczelarze z województwa podlaskiego mogą się ubiegać o otrzymanie etykiety "Miód Podlaski". Wprowadzona decyzją Zarządu Województwa Podlaskiego identyfikacja ma wyróżniać najlepsze miody z podlaskich pasiek.

Celem powstania systemu identyfikacji wizualnej "Miód podlaski" jest popularyzacja produktów lokalnych pszczelarzy poprzez markę województwa podlaskiego. Jednocześnie jest to promocja regionu za pomocą wysokiej jakości produktów. Każdą z zgłoszonych pasiek odwiedzą pracownicy Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego, a wyniki tej wizyty zostaną opublikowane na stronie Centrum.

Etykieta "Miód podlaski" ma być potwierdzeniem, że miód jest najwyższej jakości, a pszczelarz sam dogląda swoich pszczół. Wyróżniony hodowca pszczół otrzyma do 2 tysięcy etykiet, banderoli oraz zakrętek w kolorze białym lub czarnym. Pszczelarze zostaną także przeszkoleni w zakresie prawidłowego etykietowania oraz zaznajomieni z zasadami szeroko rozumianej promocji jakości żywności. Ich miody będą także promowane w podlaskiej bazie produktów lokalnych.

Zarząd Województwa Podlaskiego przygotował następujące zestawy etykiet:

  • Miód podlaski (uniwersalny),
  • Miód podlaski nektarowy wielokwiatowy,
  • Miód podlaski z terenów leśnych,
  • Miód podlaski nektarowo-spadziowy.

Wnioski o uzyskanie etykiet należy składać drogą elektroniczną za pośrednictwem strony: https://producenci.wrotapodlasia.pl/index.php/396522?lang=pl

Decyduje kolejność prawidłowo wypełnionego zgłoszenia. Dodatkowe informacje można uzyskać pod numerem telefonu: 85 66 54 826 lub adresem e-mail: produkty@wrotapodlasia.pl



Liczba wyświetleń artykułu: 1601

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Chroniąc pszczoły dbasz o siebie

Walne zgromadzenie członków Stowarzyszenia Natura i Człowiek

Zadrzechnia fioletowa (Xylocopa violacea L.) - pszczoła samotnica

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Właściwości i zastosowanie miodu

Skład miodu

Kontrola jakości miodu

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie