Portal Pszczelarski

Fundacja Viva atakuje sektor pszczelarski 2021

pszczelarstwo w Polsce Fundacja Międzynarodowy Ruch Na Rzecz Zwierząt Viva miód niewegański

Fundacja Międzynarodowy Ruch Na Rzecz Zwierząt Viva, której celem jest ochrona praw zwierząt opublikowała na swoim profilu na portalu Facebook post dotyczący miodu i hodowli pszczół. Organizacja oskarżyła część pszczelarzy o takie praktyki jak obcinanie skrzydeł, miażdżenie larw czy separacje królowych od reszty populacji.

"Miód nie jest wegański" - między innymi takie stwierdzenie znalazło się we wpisie Fundacji Viva na jej profilu facebookowym. Zdaniem tej organizacji o "niewegańskości" miodu świadczy to, że przy jego produkcji wykorzystywane są zwierzęta, a wytwarzany przez pszczoły miód w warunkach naturalnych przeznaczany jest wyłącznie na ich własne potrzeby.

Fundacja wskazała także na wiele praktyk, które mają mieć miejsce przy przemysłowej produkcji miodu. Według Vivy, tysiące pszczół jest umieszczanych w małych pomieszczeniach lub tunelach, w których kolonie są całkowicie kontrolowane. Ponadto owady mają być przedwczesne zabijane, dochodzić ma do miażdżenia larw, przymusowej ewakuacji uli, obcinania skrzydeł czy separacji królowych od reszty populacji.

Organizacja zaznaczyła także, że niezwykle szkodliwa dla pszczół jest intensyfikacja rolnictwa, zwłaszcza ogromne użycie pestycydów. Co w rezultacie prowadzi do degradacji środowiska. Publikację Fundacji Viva skomentował Instytut Gospodarki Rolnej. Na portalu Twitter Instytut zasugerował, że Viva atakuje polski sektor pszczelarski, gdyż jest on w unijnej czołówce. Polska jest trzecim co do wielkości (za Rumunią i Hiszpanią) producentem miodu w Unii Europejskiej.

 

Pełna treść wpisu na fanpage Fundacja Międzynarodowy Ruch Na Rzecz Zwierząt Viva! z dnia 17.01.2021 o godzinie 20:00:

"🍯 MIÓD - budzi liczne kontrowersje nawet wśród osób, które wykluczają ze swojego menu inne produkty odzwierzęce. Niezależnie od tego po której stronie barykady jesteście, warto przypomnieć sobie podstawowe fakty:
🔸 Miód nie jest wegański 🚫 (przy jego produkcji wykorzystywane są przecież zwierzęta 🐝 )
🔸 W warunkach naturalnych pszczoły produkują miód, dlatego że jest im potrzebny do życia (innymi słowy: robią to dla siebie)
🔸 Przemysłowa produkcja miodu polega na tym, że tysiące pszczół umieszcza się w małych pomieszczeniach lub tunelach i całkowicie kontroluje się kolonie (co łączy się z takimi praktykami jak: przedwczesne zabijanie owadów, miażdżenie larw, przymusowa ewakuacja uli, obcinanie skrzydeł i separacja królowej od reszty populacji, itd.)
🔸 Naturalne populacje pszczół raptownie się kurczą, a w niektórych rejonach znikły już zupełnie. To dlatego, że intensyfikacja rolnictwa (i związane z nią ogromne użycie pestycydów) powoduje całkowity zanik ekosystemów i degradację środowiska
🟠 Możemy chronić pszczoły we własnym zakresie: tworząc dzikie ogrody, wspierając rolnictwo ekologiczne - oraz kupując żywność i kosmetyki bez pszczelich składników. ✌️
__________________
🇵🇱 Kilka lat temu stworzyliśmy Znak V: polski certyfikat, który ułatwia konsumentom wybór roślinnych produktów. Oznacza produkt, który nie zawiera w składzie składników odzwierzęcych (i nie użyto ich w procesie produkcyjnym), a w trakcie jego produkcji nie ucierpiało żadne zwierzę. 🐝 Jeśli chcesz zgłosić swój produkt do certyfikacji, wejdź na 👉 https://znakv.pl/"


Liczba wyświetleń artykułu: 1670

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

Targi Sadowniczo-Warzywnicze Hort-Technika z panelem pszczelarskim - relacja

Skuteczna ochrona roślin bezpieczna dla owadów zapylających

II Konferencja Pszczelarska Klubu Dyskusyjnego Pszczółka - przebieg wydarzenia

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie