Portal Pszczelarski

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Na zdjęciu pularda w złotem kolorze z miodem i z kartoflanymi kulkami. Autorka zdjęcia: Emilia Źródło zdjęcia: Kuchenna Kontrrewolucya

przepis z miodem miód pularda z miodem

Zapraszam na wypróbowany przepis na pulardę w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami.

Składniki:
- 1 kurczak (ok. 1,5 kg),
- 4 łyżki musztardy miodowej,
- 4 łyżki miodu pszczelego,
- 3 łyżki oleju, 
- 3 łyżki przyprawy maggi,
- 2 łyżki masła prawdziwego,
- 2 kubki wody,
- 3 ząbki czosnku.

Składniki na kartoflane kulki:
- 75 dag młodych kartofli,
- 10 dag pszennej mąki,
- 2 żółtka kurze,
- 1 całe kurze jajo,
- szczypty gałki muszkatołowej,
- oliwa do głębokiego smażenia,
- kubek wody,
- 3 łyżki masła,
- sól,
- pieprz.

Wykonanie:
Po 4 łyżki musztardy miodowej i miodu pszczelego, 3 łyżki oleju i przyprawy maggi rozrobić razem dokładnie i natrzeć w wigilię pieczenia całego kurczaka.

Nazajutrz rano, gdy pularda przejdzie, nałożyć mięso do brytfanny, zalać kubkami wody, czosnek układać na mięsie pokrajany w platerki. Piec w temperaturze 180 stopni w czasie dwóch godzin.

Co dwa kwadranse oblewać po wierzchu kurczaka powstałym sosem i smarować masłem prawdziwym.

Tymczasem kartofle ugotować do miękkości w słonej wodzie, odcedzić i zemleć.

Dodać żółtka, gałkę i łyżkę masła, a wszystko utrzeć.

Wodę zagotować z resztą masła, sypać mąki, dokładnie mieszać, aż odstanie od ścianek, przestudzić.

Dodać jajko, wymieszać z kartoflaną masą, doprawić.

Olej rozgrzać i łyżką maczaną w wodzie nakładać nań masę, po czem smażyć do zezłocenia.

Podawać razem z odkrajanym mięsem, oblane sosem z pulardy, posolone trochę po wierzchu.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

2. Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

3. Kaczka po mazursku

4. Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

5. Kutia wigilijna z miodem pitnym

6. Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Odwiedź mój blog kulinarny: Kuchenna Kontrrewolucya

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4389

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2014-01-28 06:29:07

Nie wiem jak Wy ale ja patrząc na zdjęcie czuję jego piękny zapach:)



  Współpracują z portalem:

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową