Portal Pszczelarski

Uczniowie z Jarosławia tworzą darmową aplikację dla pszczelarzy 2021

pszczelarstwo podkarpackie aplikacja pszczelarska Jakub Kiełbowicz Kacper Frodyma Szymon Kremer Gracjan Chamuła Łukasz Chamuła Eryk Maśkiewicz Hubert Misiąg

Uczniowie Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących im. Stefana Banacha w Jarosławiu z kierunków technik informatyk i technik elektronik pracują nad darmową aplikacją, która ma pomóc hodowcą pszczół. Z jej pomocą pszczelarze będą mogli m.in. sprawdzić poziom zapełnienia ula czy temperaturę w jego wnętrzu.

Aplikacja ma być darmowa i powstaje z myślą o właścicielach mniejszych pasiek, których nie stać na podobne udogodnienia, które już są dostępne na rynku. Projekt ma zostać także wysłany na ogólnopolską olimpiadę "Zwolnieni z Teorii".

Twórcy aplikacji: Jakub Kiełbowicz, Kacper Frodyma, Szymon Kremer, Gracjan Chamuła, Łukasz Chamuła, Eryk Maśkiewicz i Hubert Misiąg przyznają, że motywacją ich działania jest chęć wspomożenia pracy pszczelarzy i docenienie znaczenia pszczół w ekosystemie. W działaniach aplikacji przewidziano możliwość sprawdzenia poziomu zapełnienia ula, temperaturę w jego wnętrzu oraz to, czy miód jest gotowy do zebrania.

Uczniowie podczas pracy nad aplikacją działają w trzech grupach. Pierwsza z nich odpowiada za przygotowanie sprzętu, druga przygotowuje oprogramowanie, z kolei trzecia zajmie się promocją projektu w mediach społecznościowych. W założeniach aplikacja ma być gotowa do maja 2021 roku.



Liczba wyświetleń artykułu: 1093

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Skrzydełka z miodem i chili

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Varroa destructor - znaczenie i rys historyczny

Pszczoła miodna. Klasyfikacja, występowanie i ewolucja

Pszczoła miodna. Liczebność roju pszczół, zachowanie i rasy

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016