Portal Pszczelarski

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa: Polska czołowym producentem miodów w Unii Europejskiej

pszczelarstwo w Polsce Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Marcin Wroński produkcja miodu miód

Marcin Wroński, wiceszef Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR) w wypowiedzi udzielonej Polskiej Agencji Prasowej stwierdził, że Polska jest obecnie na czwartym miejscu wśród czołowych producentów miodów w Unii Europejskiej, a ten sukces jest m.in. zasługą uruchomionych programów wsparcia pszczelarstwa.

Według danych podawanych przez KOWR, udział Polski w produkcji miodu na obszarze Unii Europejskiej wynosi 9 procent, co w latach 2015-2019 dawało od 15 do 24 tysięcy ton tego produktu pszczelego. We Wspólnocie więcej miodu wytwarza jedynie Hiszpania, Rumunia oraz Węgry. KOWR odnotowuje również ciągły wzrost populacji pszczół w Polsce. W 2019 roku w Polsce znajdowało się ok. 1,68 miliona rodzin pszczelich. Jest to aż o 50 procent więcej niż dekadę wcześniej.

Marcin Wroński podkreślił, że tego sukcesu nie byłoby bez wdrażania kolejnych trzyletnich Krajowych Programów Wsparcia Pszczelarstwa, które są wspófinansowane po połowie z budżetu krajowego i unijnego. Środki te w przeciągu ostatnich 15 lat były przeznaczane na szkolenia, zakup sprzętu pszczelarskiego czy leków do walki z chorobami pszczół. Z programów uruchamianych przez KOWR korzystna około 40 tysięcy pszczelarzy w przeciągu roku. Są one także regularnie modyfikowane zgodnie z postulatami związków pszczelarskich i panującą w danej chwili sytuacją.

Zastępca dyrektora generalnego KOWR zaznaczył też, że Polska może wygrywać konkurencję z miodami importowanymi dzięki różnorodności proponowanych produktów. Marcin Wroński, rekomenduje by krajowi producenci miodów używali na etykietach oznaczenia "Produkt Polski". Jest to bowiem jasna informacja dla klienta, że wybierając taki miód, przyczyniamy się do rozwoju naszego rodzimego pszczelarstwa i mamy gwarancję wysokiej jakości.



Liczba wyświetleń artykułu: 459

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Nalewka jaśminowa z miodem

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Bananowe chipsy z miodem

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę