Portal Pszczelarski

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa: Polska czołowym producentem miodów w Unii Europejskiej

pszczelarstwo w Polsce Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Marcin Wroński produkcja miodu miód

Marcin Wroński, wiceszef Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR) w wypowiedzi udzielonej Polskiej Agencji Prasowej stwierdził, że Polska jest obecnie na czwartym miejscu wśród czołowych producentów miodów w Unii Europejskiej, a ten sukces jest m.in. zasługą uruchomionych programów wsparcia pszczelarstwa.

Według danych podawanych przez KOWR, udział Polski w produkcji miodu na obszarze Unii Europejskiej wynosi 9 procent, co w latach 2015-2019 dawało od 15 do 24 tysięcy ton tego produktu pszczelego. We Wspólnocie więcej miodu wytwarza jedynie Hiszpania, Rumunia oraz Węgry. KOWR odnotowuje również ciągły wzrost populacji pszczół w Polsce. W 2019 roku w Polsce znajdowało się ok. 1,68 miliona rodzin pszczelich. Jest to aż o 50 procent więcej niż dekadę wcześniej.

Marcin Wroński podkreślił, że tego sukcesu nie byłoby bez wdrażania kolejnych trzyletnich Krajowych Programów Wsparcia Pszczelarstwa, które są wspófinansowane po połowie z budżetu krajowego i unijnego. Środki te w przeciągu ostatnich 15 lat były przeznaczane na szkolenia, zakup sprzętu pszczelarskiego czy leków do walki z chorobami pszczół. Z programów uruchamianych przez KOWR korzystna około 40 tysięcy pszczelarzy w przeciągu roku. Są one także regularnie modyfikowane zgodnie z postulatami związków pszczelarskich i panującą w danej chwili sytuacją.

Zastępca dyrektora generalnego KOWR zaznaczył też, że Polska może wygrywać konkurencję z miodami importowanymi dzięki różnorodności proponowanych produktów. Marcin Wroński, rekomenduje by krajowi producenci miodów używali na etykietach oznaczenia "Produkt Polski". Jest to bowiem jasna informacja dla klienta, że wybierając taki miód, przyczyniamy się do rozwoju naszego rodzimego pszczelarstwa i mamy gwarancję wysokiej jakości.



Liczba wyświetleń artykułu: 786

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Projekt Bartnik i polskie więziennictwo

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Szkolny Dzień Pszczoły

Pszczoły w szkole w czerwcu

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Pierniczki z miodem na święta - wersja 2

Amarantusowe batoniki z miodem

Krem czekoladowo-owocowy z bazylią