Portal Pszczelarski

Pszczeli Port

Zbadano zależność między bzyczeniem a zapylaniem 2020

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Szkocji zapylanie bzyczenie Mario Vallejo-Marin muchówka larwa pszczela

Naukowcy ze szkockiego Uniwersytetu w Stirling postanowili zbadać, jaki wpływ ma bzyczenie pszczół na ich zdolności do zapylania i dlaczego inne "bzyczące" owady nie posiadają ich umiejętności do zbierania pyłku. Okazało się, że dotychczasowe przypuszczenia na ten temat były błędne.

Do niedawna naukowcy sądzili, że w odróżnieniu od 11 tysięcy gatunków pszczół ponad 6 tysięcy owadów bzygowatych nie jest w stanie wykorzystywać mięśni klatki piersiowej do wytworzenia wibracji o wymaganej wielkości lub amplitudzie, aby usunąć pyłki z kwiatu.

Jak jednak pokazały badania szkockich naukowców była to błędna teoria. Owady bzygowate niezależnie od gatunku wytwarzają wibracje o podobnej amplitudzie do pszczół. Co więcej, samce pszczół generują słabsze wibracje od samic, co nie wpływa na ich zdolność do zapylania.

Doktor Mario Vallejo-Marin z zespołu badawczego stwierdził ponadto w komunikacie wydanym przez Uniwersytet w Stirling, że brak muchówek zapylających nie wynika z ich zdolności bzyczenia, lecz tego, że larwy muchówek są w znacznie mniejszym stopniu zależne w swojej diecie od pyłku, w przeciwieństwie do larw pszczół.

Badania przeprowadzono w środkowej Szkocji, na Hebrydach Zewnętrznych i na Orkadach. Badacze mierzyli i rejestrowali wibracje owadów za pomocą przenośnego miniaturowego akcelerometru i stworzonego na specjalne zamówienie oprogramowania. Wyniki ich pracy zostały opublikowane w renomowanym czasopiśmie Journal of Zoology.



Liczba wyświetleń artykułu: 207

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy!

Weź udział w dyskusji:

Zaloguj się lub zarejestruj

Miejsce na Twoją reklamę EL-TER biuro projektowe Kraków

Drogi Użytkowniku,

informujemy, że z dniem 03 października 2015 r. Marcin Balana Grupa Balana z siedzibą w Naramie przeniosła całość prowadzonego Portalu PortalPszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER z siedzibą w Narama 214, 32-095 Iwanowice.

Tym samym od 04 października 2015 r. zmienia się administrator Twoich danych osobowych. Jednocześnie podkreślamy, że zmianie nie ulegną zasady ochrony i przetwarzania Twoich danych osobowych, w tym korzystania z Usług świadczonych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl. Szczegółowe informacje nt. wykorzystania danych osobowych znajdziesz w Regulaminie Serwisu PortalPszczelarski.pl.

Przypominamy, że zawsze masz prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania, a także żądania zaprzestania ich przetwarzania i prawo sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych.

W związku z powyższym prosimy Cię o wyrażenie zgody na zmianę Administratora Danych Osobowych poprzez zaakceptowanie poniższych klauzul:
"Wyrażam zgodę na przejście ogółu praw i obowiązków Marcin Balana Grupa Balana wynikających ze świadczenia na moją rzecz Usług w domenie portalpszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER" "Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celach marketingowych."
"Wyrażam zgodę na otrzymywanie na podany adres e-mail informacji handlowej wysłanej przez Jacek Balana EL-TER w imieniu własnym lub na zlecenie jej partnerów."
"Oświadczam, że zapoznałem się i akceptuję treść Regulaminu Konta oraz wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celu realizacji zamawianych usług."
"Akceptuję Regulamin Konta oraz Regulamin Serwisu PortalPszczelarski.pl i zobowiązuję się do ich przestrzegania."

Jeżeli potrzebujesz czasu na zastanowienie zapoznaj się z poniższą informacją, w terminie 30 dni od wyświetlenia tego komunikatu możesz zrezygnować z korzystania z Usługi realizowanych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl poprzez usunięcie konta. Pamiętaj jednak, że brak reakcji w powyższym terminie będzie równoznaczny z wyrażeniem zgody na wyżej wymienione zmiany.

W przypadku kliknięcia "Rezygnuję z posiadania konta" Twoje konto (a z nim dane osobowe) zostanie usunięte do 24 godzin od momentu przyjęcia zgłoszenia.