Portal Pszczelarski

W Łomży powstanie miejska pasieka 2021

pszczelarstwo podlaskie pszczelarstwo miejskie pasieka miejska

W Parku Jana Pawła II w Łomży w pierwszym kwartale 2021 roku ma zacząć działać miejska pasieka. Jest to decyzja władz miasta, które chcą m.in. w ten sposób sprawić, by pszczelarstwo stało się jedną z wizytówek Łomży.

Miejska pasieka, jak to jest w przypadku wielu innych podobnych inicjatyw w Polsce, będzie miała wymiar przede wszystkim edukacyjny. Jej celem jest wzrost świadomości mieszkańców Łomży na temat roli pszczół dla środowiska. Ponadto, jak zapowiada prezydent miasta Mariusz Chrzanowski w wywiadzie dla TVP Białystok, w pasiece będzie można zobaczyć produkcję miodu od samego początku. Pozyskiwany stąd pszczeli produkt ma być z kolei wykorzystywany do działań promocyjnych.

Pasieka jest budowana przy udziale pszczelarzy z Łomży i okolic, z którymi konsultowany jest cały projekt. Przy ulach ma powstać również ścieżka edukacyjna, na której będą prezentowane ciekawostki na temat życia pszczół i historii bartnictwa w łomżyńskim. Władze miasta liczą, że ta inicjatywa przyciągnie do Parku wielu mieszkańców, a pasieka i produkowany z niej miód będzie jedną z wizytówek Łomży.



Liczba wyświetleń artykułu: 529

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Wigilijne łazanki na bogato

Bananowe chipsy z miodem