Portal Pszczelarski

Zwierzęce odchody chronią pszczoły przed szerszeniami azjatyckimi

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w USA szerszeń azjatycki Matt Shardlow

Amerykańscy naukowcy odkryli, że pszczoły miodne chroniąc się przed atakiem gigantycznych szerszeni azjatyckich, nazywanych morderczymi szerszeniami, wykorzystują zwierzęce odchody. Badacze nazywają to "niesamowicie wyrafinowanym mechanizmem obronnym".

Gigantyczne szerszenie azjatyckie, które coraz częściej można spotkać także w Europie są bardzo poważnym zagrożeniem dla pszczół. Jeden szerszeń azjatycki, który osiąga rozmiary nawet pięciokrotnie większe od typowej pszczoły miodnej, potrafi unicestwić całą pszczelą kolonię w ciągu kilku godzin. Stanowi także zagrożenie dla ludzi. W Azji z powodu ataku szerszeni ginie około 40 osób rocznie.

Naukowcy z Wellesley College w amerykańskim stanie Massachusetts opublikowali w czasopiśmie PLOSE ONE wyniki swoich badań na temat mechanizmów obronnych pszczół miodnych przed szerszeniami azjatyckimi. Co ciekawe, badania te zostały podjęte dzięki wietnamskiemu pszczelarzowi, który zauważył, że wejście do jego uli jest pokryte drobnymi plamami ekskrementów.
Amerykańscy naukowcy szybko stwierdzili, że azjatyckie pszczoły miodne wykorzystują zwierzęce odchody, by bronić się przed szerszeniami. Prawdopodobnie groźnych intruzów odstrasza zapach pszczelej broni. Ekskrementy mogą również stanowić zasłonę węchową pszczelego gniazda, przez co szerszenie mają problem w skierowaniu się do swego celu.

Cytowany przez portal ekologia.pl jeden z badaczy, Matt Shardlow stwierdził, że wykorzystywanie przez pszczoły zwierzęcych odchodów jest "niesamowicie wyrafinowanym mechanizmem obronnym". Jednak taki mechanizm może kształtować się u owadów nawet przez ponad tysiąc lat i raczej jest wątpliwe, by pszczoły z innych rejonów świata, gdzie zapylacze dopiero zaczynają się stykać z szerszeniami azjatyckimi, zdołały wykształcić podobne zachowanie.



Liczba wyświetleń artykułu: 837

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Kaczka po mazursku

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Krem czekoladowo-owocowy z bazylią

Gniazdka z ciasta kataifi z miodem

Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem