Portal Pszczelarski

Zwierzęce odchody chronią pszczoły przed szerszeniami azjatyckimi

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w USA szerszeń azjatycki Matt Shardlow

Amerykańscy naukowcy odkryli, że pszczoły miodne chroniąc się przed atakiem gigantycznych szerszeni azjatyckich, nazywanych morderczymi szerszeniami, wykorzystują zwierzęce odchody. Badacze nazywają to "niesamowicie wyrafinowanym mechanizmem obronnym".

Gigantyczne szerszenie azjatyckie, które coraz częściej można spotkać także w Europie są bardzo poważnym zagrożeniem dla pszczół. Jeden szerszeń azjatycki, który osiąga rozmiary nawet pięciokrotnie większe od typowej pszczoły miodnej, potrafi unicestwić całą pszczelą kolonię w ciągu kilku godzin. Stanowi także zagrożenie dla ludzi. W Azji z powodu ataku szerszeni ginie około 40 osób rocznie.

Naukowcy z Wellesley College w amerykańskim stanie Massachusetts opublikowali w czasopiśmie PLOSE ONE wyniki swoich badań na temat mechanizmów obronnych pszczół miodnych przed szerszeniami azjatyckimi. Co ciekawe, badania te zostały podjęte dzięki wietnamskiemu pszczelarzowi, który zauważył, że wejście do jego uli jest pokryte drobnymi plamami ekskrementów.
Amerykańscy naukowcy szybko stwierdzili, że azjatyckie pszczoły miodne wykorzystują zwierzęce odchody, by bronić się przed szerszeniami. Prawdopodobnie groźnych intruzów odstrasza zapach pszczelej broni. Ekskrementy mogą również stanowić zasłonę węchową pszczelego gniazda, przez co szerszenie mają problem w skierowaniu się do swego celu.

Cytowany przez portal ekologia.pl jeden z badaczy, Matt Shardlow stwierdził, że wykorzystywanie przez pszczoły zwierzęcych odchodów jest "niesamowicie wyrafinowanym mechanizmem obronnym". Jednak taki mechanizm może kształtować się u owadów nawet przez ponad tysiąc lat i raczej jest wątpliwe, by pszczoły z innych rejonów świata, gdzie zapylacze dopiero zaczynają się stykać z szerszeniami azjatyckimi, zdołały wykształcić podobne zachowanie.



Liczba wyświetleń artykułu: 2024

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Bastani – perskie lody szafranowe

Piernik sułtański

Chałka z szafranem i miodem

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Miód - produkt pszczeli

Propolis - produkt pszczeli

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie