Portal Pszczelarski

Ramka hoffmanowska

Na zdjęciu: ramka hoffmanowska z wtopioną węzą. Źródło obrazka: caddon-hives.co.uk/Graphics/Product_Detail_Thumbnails/Deep_brood_frame_14x12_Hoffman3.jpg

ramka Hoffmana ramka hoffmanowska wymiary ramki hoffmanowskiej wymiary ramki Hoffmana wymiary ramek budowa ramki hoffmanowskiej budowa ramki Hoffmana

Pszczelarze w swojej pracy już dawno wpadli na pomysł, by zamykać plastry w ramki. Ich rozmiar przez lata mocno ewoluował, a z wielu różnorodnych rozmiarów pozostało tylko kilka, które warto wziąć pod uwagę, gdy będziemy tworzyć nową pasiekę.

Ramki hoffmanowskie cieszą się ogromnym uznaniem wśród pszczelarzy, którzy wybierają je często i chętnie. Dużą zaletą tego typu ramek jest fakt, że nie wymagają one żadnych dodatkowych środków podczas regulacji – są po prostu integralną częścią konstrukcji. Użytkowane dzisiaj ramki hoffmanowskie mają boczne ścianki poszerzone do 3.5 centymetra na 8 centymetrów długości. Są praktyczne i funkcjonalne, jednak warto zachować podczas ich użytkowania szczególną ostrożność – przy dociskaniu plastrów można bowiem zupełnie niechcący ścisnąć pszczoły. Wielu specjalistów widzi dość proste rozwiązanie tego problemu – wystarczy poszerzyć boczne beleczki na krótszej długości do 4 centymetrów, co zdecydowanie zapobiegłoby tego rodzaju przypadkom.

Ramka hoffamowska, podobnie jak inne typy ramek wykorzystywanych w pszczelarstwie, jest wykonywana najczęściej z drewna sosnowego, świerkowego lub lipowego. Ich ścianki są dodatkowo wzmacniane twardym drewnem, na przykład bukiem. Co prawda, wadą takiego drewna jest dość duża trudność we wbijaniu gwoździków, ale ten problem można stosunkowo łatwo obejść – wystarczy nawiercić otwory za pomocą specjalnego dziurkacza lub choćby zwykłej wiertarki. Gdy dodamy do nich metalowe oczka, drut można sztywno napiąć, dzięki czemu woskowa konstrukcja plastra zostanie dodatkowo wzmocniona. Tak wykonana ramka hoffmanowska spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagającego pszczelarza.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 157-158

Zobacz również:

Wymiary ramek pszczelich

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 18678

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2014-01-07 11:51:34

Czy taka ramka jest dużo droższa od innych?



  Współpracują z portalem:

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem

Tosty na słodko

Klasyczna truskawka z miodem

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym