Portal Pszczelarski

Naukowcy zbadali działanie afrykańskich pszczół-zabójców 2020

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w USA pszczoły-zabójcy pszczoła afrykańska

Amerykańscy naukowcy z York University i Purdue University postanowili przebadać afrykańskie hybrydowe pszczoły miodne, popularnie zwane pszczołami-zabójcami. Swój przydomek zasługują wyjątkowej agresywności. Badacze próbowali się dowiedzieć, co jest przyczyną takiego zachowania.

Gatunek afrykańskiej pszczoły miodnej jest wynikiem skrzyżowania pszczoły miodnej z Afryki Wschodniej z różnymi podgatunkami pszczół europejskich. Takiego eksperymentu podjęto się w latach 50. XX wieku w celu zwiększenia produkcji miodu w Ameryce Południowej. Gatunek po raz pierwszy pojawił się w Brazylii w 1956 roku, a po kilkudziesięciu latach rozprzestrzenił się po obszarze obydwu Ameryk. Jest to obecnie najczęściej występujący gatunek pszczół w północnej Argentynie i południowych Stanach Zjednoczonych.

Cechą wyróżniającą afrykańskie pszczoły miodne jest szybka, silna i gwałtowna reakcja na potencjalne zagrożenia. Owady te żądlą swoje ofiary 10 razy częściej niż pszczoły europejskie, a w trakcie ataku mogą ścigać intruza nawet pół kilometra. Szacuje się, że pszczoły-zabójcy doprowadziły do śmierci około tysiąca osób oraz kilku zwierząt, w tym konia.

Amerykańscy badacze próbując odkryć źródło agresywnego zachowania tej odmiany pszczół postanowili zmierzyć odpowiedź obronną 116 pszczelich kolonii, a następnie zbadać genom owadów tam występujących. Naukowcy za pomocą piłki upozorowali atak na siedlisko pszczół. Potem sprawdzono, w jakim stopniu piłka została zniszczona, by wyselekcjonować najbardziej agresywne kolonie. Z nich pobrano genom, który porównano z genomem najmniej agresywnych pszczół.

Okazało się, że choć afrykańskim pszczołom miodnym najbliżej do agresywnych pszczół miodnych z Afryki Południowej, to genom odpowiedzialny za agresje powiązany jest z pszczołami europejskimi. Do tej pory sądzono, że to wpływ genów afrykańskich odpowiada u pszczół-zabójców za reakcje obronną. Jednak pomimo, że wyniki jest odwrotny, to jak podkreślają naukowcy, to stworzenie właśnie hybrydy tych dwóch gatunków doprowadziło do szczególnego uwydatnienia cech agresywnych.



Liczba wyświetleń artykułu: 4603

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Właściwości i zastosowanie miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Kontrola jakości miodu

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Łukasz Karol Uliasz

Łukasz Karol Uliasz

Autor artykułów

Profesor i dr hc apiterapii i ziołolecznictwa, naturopata dyplomowany, pszczelarz zawodowy, rzeczoznawca chorób pszczół i specjalista pozyskiwania produktów pszczelich. Prefekt Akademii Apiterapii Medycznej i Ziołolecznictwa im. prof. Bogdana Kędzi, promującej dorobek prof. Kędzi oraz apiterapię w użyciu. Autor publikacji pszczelarskich, historycznych, medycznych i etnograficznych. Prowadzi izbę pamięci i mini skansen pszczelarsko-bartniczy w powiecie kozienickim.

Pyłek pszczeli - pozyskiwanie i szkodniki

Jak rozpoznać prawdziwy miód i unikać podróbek? Praktyczne wskazówki dla konsumenta

Apiterapia praktyczna dla laika i medyka