Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Nawłoć jest szkodliwa dla pszczół - badania dr Magdaleny Lendy 2020

pszczelarstwo w Polsce nawłoć Magdalena Lenda Instytut Ochrony Przyrody Polskiej Akademii Nauk miód nawłociowy

Zespół naukowy pod kierunkiem doktor Magdaleny Lendy z Instytutu Ochrony Przyrody Polskiej Akademii Nauk i australijskiego Uniwersytetu w Queensland przeprowadził badania na temat szkodliwości nawłoci na polski ekosystem. Okazało się, że negatywne skutki oddziaływania tej rośliny odczuwają również pszczoły.

Kwitnąca w charakterystycznym żółtym kolorze nawłoć jest gatunkiem inwazyjnym, który przybył do Polski z Ameryki Północnej. Choć nie stwierdzono żadnych jej walorów leczniczych, to po Internecie krąży wiele informacji o pozytywnym wpływie miodu nawłociowego w leczeniu chorób nerek, płuc czy jamy ustnej. To przekłada się na wysoki popyt na ten produktu i zainteresowanie pszczelarzy pozyskiwaniem miodu z nawłoci czy nawet uprawą tej rośliny. W rozmowie z Dziennikiem Wschodnim, doktor Magdalena Lenda stwierdza, że takie działania mają bardzo niekorzystny wpływ na środowisko. W opublikowanych w Ecology Letters badaniach polskiej badaczki miód nawłociowy zakwalifikowano jako rodzaj żywności pseudoleczniczej.

Nawłoć bardzo szybko opanowuje nieużytki i tereny zielone i potrafi w przeciągu 2-5 lat wyprzeć z danego obszaru aż 90 procent innych roślin. Oznacza to, że bioróżnorodności spada do zaledwie 10 procent. W naturalny sposób odbija się to także na kondycji pszczół. Ich dieta jest w takim przypadku bardzo uboga, a pokarm dostępny jedynie w okresie kwitnienia jednej rośliny. Jak pokazały badania, na terenie, gdzie obficie występuje nawłoć jest o 75 procent mniej zapylaczy. Ponadto karmienie pszczół nektarem z nawłoci obniża ich przeżywalność w porównaniu z karmieniem ich nektarem wielokwiatowym. Jak podkreśla doktor Lenda, już lepsze działanie od nawłoci w takim przypadku ma zwykły cukier.

Od 2012 roku na terenie Unii Europejskiej zakazana jest sprzedaż i sadzenie gatunków inwazyjnych takich jak nawłoć. Mimo to wielu pszczelarzy decyduje się na pozyskiwanie miodu nawłociowego. Doktor Lenda liczy jednak, że uświadomienie społeczeństwu, że nawłoć nie przynosi pożytku, a wręcz same straty powinno pomóc w wyparciu z rynku miodu nawłociowego, który z powodzeniem mógłby być zamieniony na miód, którego produkcja nie wiąże się ze szkodą dla środowiska.

Czytaj również:

Właściwości miodu nawłociowo-gryczanego



Liczba wyświetleń artykułu: 6890

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Zasady rozliczania się w ramach projektu WRPP w latach 2016/2019

Pszczelarz a faktura VAT RR

Kasa fiskalna - czy sprzedając miód musisz ją mieć?

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pszczelarz, a kto to taki?

Miód - produkt pszczeli

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Chleb na owsiance z miodem

Panna cotta z miodem i orzechami włoskimi

Kurczak teriyaki z miodem