Portal Pszczelarski

Nawłoć jest szkodliwa dla pszczół - badania dr Magdaleny Lendy 2020

pszczelarstwo w Polsce nawłoć Magdalena Lenda Instytut Ochrony Przyrody Polskiej Akademii Nauk miód nawłociowy

Zespół naukowy pod kierunkiem doktor Magdaleny Lendy z Instytutu Ochrony Przyrody Polskiej Akademii Nauk i australijskiego Uniwersytetu w Queensland przeprowadził badania na temat szkodliwości nawłoci na polski ekosystem. Okazało się, że negatywne skutki oddziaływania tej rośliny odczuwają również pszczoły.

Kwitnąca w charakterystycznym żółtym kolorze nawłoć jest gatunkiem inwazyjnym, który przybył do Polski z Ameryki Północnej. Choć nie stwierdzono żadnych jej walorów leczniczych, to po Internecie krąży wiele informacji o pozytywnym wpływie miodu nawłociowego w leczeniu chorób nerek, płuc czy jamy ustnej. To przekłada się na wysoki popyt na ten produktu i zainteresowanie pszczelarzy pozyskiwaniem miodu z nawłoci czy nawet uprawą tej rośliny. W rozmowie z Dziennikiem Wschodnim, doktor Magdalena Lenda stwierdza, że takie działania mają bardzo niekorzystny wpływ na środowisko. W opublikowanych w Ecology Letters badaniach polskiej badaczki miód nawłociowy zakwalifikowano jako rodzaj żywności pseudoleczniczej.

Nawłoć bardzo szybko opanowuje nieużytki i tereny zielone i potrafi w przeciągu 2-5 lat wyprzeć z danego obszaru aż 90 procent innych roślin. Oznacza to, że bioróżnorodności spada do zaledwie 10 procent. W naturalny sposób odbija się to także na kondycji pszczół. Ich dieta jest w takim przypadku bardzo uboga, a pokarm dostępny jedynie w okresie kwitnienia jednej rośliny. Jak pokazały badania, na terenie, gdzie obficie występuje nawłoć jest o 75 procent mniej zapylaczy. Ponadto karmienie pszczół nektarem z nawłoci obniża ich przeżywalność w porównaniu z karmieniem ich nektarem wielokwiatowym. Jak podkreśla doktor Lenda, już lepsze działanie od nawłoci w takim przypadku ma zwykły cukier.

Od 2012 roku na terenie Unii Europejskiej zakazana jest sprzedaż i sadzenie gatunków inwazyjnych takich jak nawłoć. Mimo to wielu pszczelarzy decyduje się na pozyskiwanie miodu nawłociowego. Doktor Lenda liczy jednak, że uświadomienie społeczeństwu, że nawłoć nie przynosi pożytku, a wręcz same straty powinno pomóc w wyparciu z rynku miodu nawłociowego, który z powodzeniem mógłby być zamieniony na miód, którego produkcja nie wiąże się ze szkodą dla środowiska.

Czytaj również:

Właściwości miodu nawłociowo-gryczanego



Liczba wyświetleń artykułu: 4433

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Żeberka z rabarbarem pięciu smaków i miodem

Różano-orkiszowy torcik naleśnikowy z miodem

Kurczak teriyaki z miodem

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ciasteczka imbirowe z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Pierniczki na miodzie

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 2.

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 1.

Enactus WSZiB i Portal Pszczelarski

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.