Portal Pszczelarski

Nawłoć jest szkodliwa dla pszczół - badania dr Magdaleny Lendy 2020

pszczelarstwo w Polsce nawłoć Magdalena Lenda Instytut Ochrony Przyrody Polskiej Akademii Nauk miód nawłociowy

Zespół naukowy pod kierunkiem doktor Magdaleny Lendy z Instytutu Ochrony Przyrody Polskiej Akademii Nauk i australijskiego Uniwersytetu w Queensland przeprowadził badania na temat szkodliwości nawłoci na polski ekosystem. Okazało się, że negatywne skutki oddziaływania tej rośliny odczuwają również pszczoły.

Kwitnąca w charakterystycznym żółtym kolorze nawłoć jest gatunkiem inwazyjnym, który przybył do Polski z Ameryki Północnej. Choć nie stwierdzono żadnych jej walorów leczniczych, to po Internecie krąży wiele informacji o pozytywnym wpływie miodu nawłociowego w leczeniu chorób nerek, płuc czy jamy ustnej. To przekłada się na wysoki popyt na ten produktu i zainteresowanie pszczelarzy pozyskiwaniem miodu z nawłoci czy nawet uprawą tej rośliny. W rozmowie z Dziennikiem Wschodnim, doktor Magdalena Lenda stwierdza, że takie działania mają bardzo niekorzystny wpływ na środowisko. W opublikowanych w Ecology Letters badaniach polskiej badaczki miód nawłociowy zakwalifikowano jako rodzaj żywności pseudoleczniczej.

Nawłoć bardzo szybko opanowuje nieużytki i tereny zielone i potrafi w przeciągu 2-5 lat wyprzeć z danego obszaru aż 90 procent innych roślin. Oznacza to, że bioróżnorodności spada do zaledwie 10 procent. W naturalny sposób odbija się to także na kondycji pszczół. Ich dieta jest w takim przypadku bardzo uboga, a pokarm dostępny jedynie w okresie kwitnienia jednej rośliny. Jak pokazały badania, na terenie, gdzie obficie występuje nawłoć jest o 75 procent mniej zapylaczy. Ponadto karmienie pszczół nektarem z nawłoci obniża ich przeżywalność w porównaniu z karmieniem ich nektarem wielokwiatowym. Jak podkreśla doktor Lenda, już lepsze działanie od nawłoci w takim przypadku ma zwykły cukier.

Od 2012 roku na terenie Unii Europejskiej zakazana jest sprzedaż i sadzenie gatunków inwazyjnych takich jak nawłoć. Mimo to wielu pszczelarzy decyduje się na pozyskiwanie miodu nawłociowego. Doktor Lenda liczy jednak, że uświadomienie społeczeństwu, że nawłoć nie przynosi pożytku, a wręcz same straty powinno pomóc w wyparciu z rynku miodu nawłociowego, który z powodzeniem mógłby być zamieniony na miód, którego produkcja nie wiąże się ze szkodą dla środowiska.

Czytaj również:

Właściwości miodu nawłociowo-gryczanego



Liczba wyświetleń artykułu: 2172

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Zryczałtowany podatek dochodowy przy sprzedaży bezpośredniej produktów pszczelich przetworzonych

Pasieki powyżej 80 rodzin pszczelich - formy opodatkowania

Przygotowanie projektów w ramach programu Wsparcia Rynku Produktów Pszczelich 2016/2017

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Pszczoła miodna. Klasyfikacja, występowanie i ewolucja

Charakterystyka rodzaju Varroa i opis gatunku Varroa destructor

Pszczoła miodna. Liczebność roju pszczół, zachowanie i rasy

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym