Portal Pszczelarski

Warzywny i ziołowy kieszonkowy ogród miododajny

ogrody miododajne kieszonkowe ogrody miododajne Jan Czaja Stowarzyszenie Grupa Odrolnika Anna Pietruszewska Małopolski Szlak Ogrodów pomaga pszczołom

Wyobraź sobie przydomowy ogród, który jest pełen aromatycznych ziół. Wyobraź sobie ogródek na działce z własnymi, zdrowymi i pysznymi warzywami. Stowarzyszenie GRUPA ODROLNIKA przygotowało i bezpłatnie udostępniło dokładnie takie projekty "kieszonkowych ogrodów miododajnych". To działanie w szczytnym i ważnym celu - im więcej powstanie tego typu ogródków, tym większe szanse, że uratujemy pszczoły i dziko żyjące zapylacze, których populacja maleje z każdym rokiem.

Dla każdego zainteresowanego nasadzeniami roślin miododajnych udostępniliśmy bezpłatnie projekty małych przydomowych ogrodów urządzonych na bazie roślin kwiatów, krzewów i drzew miododajnych. Projekty są opracowane przez projektanta ogrodów z doświadczeniem i wiedzą w zakresie roślin miododajnych – podkreśla Jan Czaja ze Stowarzyszenia GRUPA ODROLNIKA.
Powstały cztery projekty autorstwa Anny Pietruszewskiej. W tym artykule przybliżamy dwa – mianowicie warzywny oraz ziołowy. W tym pierwszym przypadku autorka prezentujemy, jak można rozmieścić różne rodzaju warzyw. W ogrodzie warzywnym zagospodarowano też przestrzeń na zbiornik na deszczówkę z kranem (zbieramy wodę, by ją mieć na okres suszy), miejsce na akcesoria ogrodowe oraz kompostownik (ograniczamy produkcję śmieci organicznych).

pszczelarski ogród ziołowy

W ogrodzie ziołowym można usiąść na ławce i delektować się aromatem ziół w akompaniamencie bzyczenia pszczół. Co powinno znaleźć się w ogródku? Wybór jest szeroki obejmuje np.: bazylię, oregano, tymianek, cząber, pietruszkę, rozmaryn, melisę, lubczyk, miętę czy nasturcję. Autorka projektu zachęca również, by w ogrodzie umieścić porzeczki – czarną i czerwoną. Jak widać, każdy posiadacz kawałka ziemi może stworzyć wspaniałą i użyteczną przestrzeń, na czym mocno skorzysta ekosystem. Warto skorzystać z inspiracji! Rośliny zostały dobrane tak, by zapewniły pożywienie zapylaczom przez cały sezon.

Szersze informacje na temat zadania "Małopolski Szlak Ogrodów pomaga pszczołom", jak i informacje o roślinach miododajnych oraz inne projekty "kieszonkowych ogrodów miododajnych" można znaleźć na facebookowym profilu Małopolskiego Szlaku Ogrodów: https://www.facebook.com/MalopolskiSzlakOgrodow lub na stronie internetowej: https://www.malopolskiszlakogrodow.pl/.



Liczba wyświetleń artykułu: 3105

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Żurawina z miodem i wanilią

Pierniczki świąteczne z miodem