Właściwości miodu ze spadzi liściastej i spadziowo-nektarowego

Na zdjęciu: miód spadziowy. Źródło zdjęcia: cdn.honeytraveler.com/wp-content/uploads/2011/05/P1080920-crop-600-sapin.jpg?4c9b33
Miód spadziowy jest produktem unikalnym i sporo droższym od zwykłych miodów nektarowych. Przyczyną tego jest trudniejsze jego pozyskanie oraz brak pewności, czy w miejscu, gdzie w poprzednim sezonie spadź występowała obficie, równie dużo pożytku będzie w kolejnym roku.
Miód spadziowy nie tylko pochodzi z innych pożytków, ale też wyraźnie różni się od miodów nektarowych. Jest od nich bardziej gęsty, mniej słodki i ma mocny, wyrazisty smak – mało słodki, z nutą żywiczną, czasem nawet cierpki. Jego barwa jest też dużo ciemniejsza, od brązowej, przez zgniłozieloną, aż po całkowicie czarną. Choć jego walory wizualne raczej nie zachęcają, miód spadziowy jest chętnie kupowany przez konsumentów.
Miód ze spadzi drzew liściastych pochodzi najczęściej z klonu, dębu, lipy czy jawora. Ma sporo właściwości prozdrowotnych, szczególnie antybiotycznych. Warto spożywać go w profilaktyce wielu chorób, zarówno jesiennych przeziębień, jak i chorób serca czy układu krążenia. Pozytywnie wpływa również na pracę przewodu pokarmowego.
Ciekawą odmiana miodu jest miód spadziowo-nektarowy, który jest wytwarzany częściowo ze spadzi, a częściowo ze zbieranego przez pszczoły nektaru roślin. To unikalne połączenie tworzy też jedyny w swoim rodzaju miód – zarówno pod względem smaku, jak i zapachu czy koloru. Miód spadziowo-nektarowy jest nieco słodszy od klasycznego miodu spadziowego, zawiera bowiem więcej cukrów. Oprócz aromatu żywicznego można w nim wyczuć także aromat kwiatowy. Świetnie smakuje i ma sporo właściwości prozdrowotnych. Warto go stosować zarówno jako środek wspomagający leczenie, jak i w profilaktyce wielu chorób.
Zobacz również:
Właściwości miodu wielokwiatowego,
Właściwości miodu ze spadzi iglastej,
Liczba wyświetleń artykułu: 50605
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!

Kto nie może jeść miodu i dlaczego?
Kto nie może spożywać miodu? Joanna Baran

Fałszowanie miodu? Mit kontra sklepowa rzeczywistość
Miód w Polsce nie jest fałszowany Portal Pszczelarski

Alkaloidy pirolizydynowe w miodzie
Toksyczny nektar roślin a właściwości miodu Portal Pszczelarski

Sfermentowany miód rzepakowy i wrzosowy
O tym dlaczego miód fermentuje i który najczęściej? Portal Pszczelarski

Co zagraża zimującym pszczołom?
Jak pszczelarz może pomóc zimującym pszczołom? Portal Pszczelarski

Czym żywi się pszczoła miodna?
Czym żywią się pszczoły? Portal Pszczelarski

Pasieka ekologiczna - idea i wymagania
Przepisy dotyczące pasieki ekologicznej Portal Pszczelarski
