Portal Pszczelarski

Właściwości miodu ze spadzi liściastej i spadziowo-nektarowego

Na zdjęciu: miód spadziowy. Źródło zdjęcia: cdn.honeytraveler.com/wp-content/uploads/2011/05/P1080920-crop-600-sapin.jpg?4c9b33

miód miód spadziowy właściwości miodu właściwości miodu spadziowego właściwości miodu ze spadzi liściastej właściwości miodu spadziowo-nektarowego spadź spadź liściasta spadź iglasta miód ze spadzi liściastej miód spadziowo-nektarowy smak miodu spadziowego

Miód spadziowy jest produktem unikalnym i sporo droższym od zwykłych miodów nektarowych. Przyczyną tego jest trudniejsze jego pozyskanie oraz brak pewności, czy w miejscu, gdzie w poprzednim sezonie spadź występowała obficie, równie dużo pożytku będzie w kolejnym roku.

Miód spadziowy nie tylko pochodzi z innych pożytków, ale też wyraźnie różni się od miodów nektarowych. Jest od nich bardziej gęsty, mniej słodki i ma mocny, wyrazisty smak – mało słodki, z nutą żywiczną, czasem nawet cierpki. Jego barwa jest też dużo ciemniejsza, od brązowej, przez zgniłozieloną, aż po całkowicie czarną. Choć jego walory wizualne raczej nie zachęcają, miód spadziowy jest chętnie kupowany przez konsumentów.

Miód ze spadzi drzew liściastych pochodzi najczęściej z klonu, dębu, lipy czy jawora. Ma sporo właściwości prozdrowotnych, szczególnie antybiotycznych. Warto spożywać go w profilaktyce wielu chorób, zarówno jesiennych przeziębień, jak i chorób serca czy układu krążenia. Pozytywnie wpływa również na pracę przewodu pokarmowego.

Ciekawą odmiana miodu jest miód spadziowo-nektarowy, który jest wytwarzany częściowo ze spadzi, a częściowo ze zbieranego przez pszczoły nektaru roślin. To unikalne połączenie tworzy też jedyny w swoim rodzaju miód – zarówno pod względem smaku, jak i zapachu czy koloru. Miód spadziowo-nektarowy jest nieco słodszy od klasycznego miodu spadziowego, zawiera bowiem więcej cukrów. Oprócz aromatu żywicznego można w nim wyczuć także aromat kwiatowy. Świetnie smakuje i ma sporo właściwości prozdrowotnych. Warto go stosować zarówno jako środek wspomagający leczenie, jak i w profilaktyce wielu chorób. 

Zobacz również:

Właściwości miodu,

Właściwości miodu gryczanego,

Właściwości miodu lipowego,

Właściwości miodu wielokwiatowego,

Właściwości miodu ze spadzi iglastej,

Właściwości miodu akacjowego,

Właściowści miodu rzepakowego,

Właściwości miodu wrzosowego,

Właściwości miodu gryczano-lipowego.

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 50233

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich