Portal Pszczelarski

Rozstrzygnięcie konkursów w Bielińcu, mimo przesunięcia Święta Miodu - 2020

Autor zdjęć i tekstu: Wacław Piędel

pszczelarstwo podkarpackie relacja z wydarzenia Regionalne Koło Pszczelarzy BARĆ w Bielińcu Wacław Piędel

W Bielińcu miała się odbyć uroczystość poświęcenia sztandaru dla Regionalnego Koła Pszczelarskiego "BARĆ" oraz "Święto Miodu". Ze względu na obecną sytuację z COVID 19 uroczystość poświęcenia sztandaru została przełożona na przyszły rok. Natomiast konkursy, które miały odbyć się podczas "Święta Miodu" odbyły się zdalnie.

Odbyło się spotkanie, którego celem było wprowadzenie dzieci i młodzieży w tematykę pszczelarstwa, pokazanie jak powstaje miód i uświadomienie jak ważna jest rola pszczół w życiu człowieka. Następnym konkursem był konkurs plastyczny dla dzieci i młodzież, którego tematem były oczywiście pszczoły. W konkursie wzięło udział 23 osoby które przestawiły w swoich rysunkach piękne pasieki. Pierwsze miejsce zajęła Oliwia Sarnikowska, drugie Zuzanna Pityńska, trzecie Wiktoria Pacoń. Zwycięzcy otrzymali dyplomy i kolorowe albumy, natomiast pozostali otrzymali albumy.

rozstrzygnięcie konkursu w Bielińcu 2020

W trzecim konkursie kulinarnym na najlepsze danie z miodem, pierwsze miejsce zajęło Regionalne Koło Pszczelarzy "BARĆ" w Bielińcu za zupę owocową z miodem, drugie miejsce otrzymało Flisackie Spływy Mieczysław i Maria Łabęccy za roladki z polędwiczki z indyka z suszonymi pomidorami i miodem, trzecie Koło Gospodyń Wiejskich Bieliny za udka w glazurze miodowej z sosem sojowym i czwarte miejsce koło Gospodyń Wiejskich w Bukowinie za piernik drożdżowy z miodem. Wszyscy biorący udział w konkursie kulinarnym otrzymali sprzęt AGD, puchar i dyplomy.

Mimo tak trudnych czasów udało się zorganizować konkursy z zachowaniem wszystkich oboszczeń za co wszystkim serdecznie dziękuję.

nagrody podczas konkursu pszczelarskiego w Bielińcu 2020



Liczba wyświetleń artykułu: 663

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Konferencja Współczesne Uwarunkowania Zarządzania Środowiskiem

Biały miód leśny z Mount Oku

Projekt Bartnik i polskie więziennictwo

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Grillowana karkówka miodowa

Kurczak w różowej marynacie

Sos malinowo-miodowy

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie