Portal Pszczelarski

Inkubator Przetwórstwa Lokalnego Miodów i Produktów Pszczelich Ziemi Piotrkowskiej

pszczelarstwo łódzkie Inkubator Przetwórstwa Lokalnego Miodów i Produktów Pszczelich Ziemi Piotrkowskiej

Do Inkubatora Przetwórstwa Lokalnego Miodów i Produktów Pszczelich Ziemi Piotrkowskiej w Wolborzu dotarł nowoczesny sprzęt. Będzie on pomagać w przygotowaniach młodych pszczelarzy do pracy w zawodzie.

Powstały w 2019 roku Inkubator Przetwórstwa Lokalnego Miodów i Produktów Pszczelich Ziemi Piotrkowskiej jest pierwszą w Polsce inicjatywą, dzięki której lokalni pszczelarze mogą przetwarzać miód przy wykorzystaniu niezbędnych urządzeń. Ułatwia to miejscowym hodowcom pszczół wprowadzanie na rynek swoich produktów.

Zakupiony sprzęt ma służyć kształceniu w zawodzie technik-pszczelarz oraz w zakresie kwalifikacyjnych kursów zawodowych dotyczących pszczelarstwa. Ma to być forma przygotowania młodych adeptów do pracy w zawodzie i pierwszy etap na drodze do założenia własnej działalności gospodarczej.

Dzięki Inkubatorowi działający w jego ramach pszczelarze mają także większe możliwości promowania wysokiej jakości lokalnych produktów. Siedziba Inkubatora mieścił się w pomieszczeniach Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego przy ul. Modrzewskiego w Wolborzu. Inicjatywa jest finansowana ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich.



Liczba wyświetleń artykułu: 795

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pszczelarz, a kto to taki?

Propolis - produkt pszczeli

Miód - produkt pszczeli

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Właściwości i zastosowanie miodu

Skład miodu

Kontrola jakości miodu

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Linia pszczół car: J

Chaber górski – roślina miododajna

Mleczko pszczele i jego pozyskiwanie

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Szaszłyki z marynatą miodową

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym