Portal Pszczelarski

Inkubator Przetwórstwa Lokalnego Miodów i Produktów Pszczelich Ziemi Piotrkowskiej

pszczelarstwo łódzkie Inkubator Przetwórstwa Lokalnego Miodów i Produktów Pszczelich Ziemi Piotrkowskiej

Do Inkubatora Przetwórstwa Lokalnego Miodów i Produktów Pszczelich Ziemi Piotrkowskiej w Wolborzu dotarł nowoczesny sprzęt. Będzie on pomagać w przygotowaniach młodych pszczelarzy do pracy w zawodzie.

Powstały w 2019 roku Inkubator Przetwórstwa Lokalnego Miodów i Produktów Pszczelich Ziemi Piotrkowskiej jest pierwszą w Polsce inicjatywą, dzięki której lokalni pszczelarze mogą przetwarzać miód przy wykorzystaniu niezbędnych urządzeń. Ułatwia to miejscowym hodowcom pszczół wprowadzanie na rynek swoich produktów.

Zakupiony sprzęt ma służyć kształceniu w zawodzie technik-pszczelarz oraz w zakresie kwalifikacyjnych kursów zawodowych dotyczących pszczelarstwa. Ma to być forma przygotowania młodych adeptów do pracy w zawodzie i pierwszy etap na drodze do założenia własnej działalności gospodarczej.

Dzięki Inkubatorowi działający w jego ramach pszczelarze mają także większe możliwości promowania wysokiej jakości lokalnych produktów. Siedziba Inkubatora mieścił się w pomieszczeniach Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego przy ul. Modrzewskiego w Wolborzu. Inicjatywa jest finansowana ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich.



Liczba wyświetleń artykułu: 550

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Piernik sułtański

Kapusta czerwona z porto

Bastani – perskie lody szafranowe