Inkubator Przetwórstwa Lokalnego Miodów i Produktów Pszczelich Ziemi Piotrkowskiej
Do Inkubatora Przetwórstwa Lokalnego Miodów i Produktów Pszczelich Ziemi Piotrkowskiej w Wolborzu dotarł nowoczesny sprzęt. Będzie on pomagać w przygotowaniach młodych pszczelarzy do pracy w zawodzie.
Powstały w 2019 roku Inkubator Przetwórstwa Lokalnego Miodów i Produktów Pszczelich Ziemi Piotrkowskiej jest pierwszą w Polsce inicjatywą, dzięki której lokalni pszczelarze mogą przetwarzać miód przy wykorzystaniu niezbędnych urządzeń. Ułatwia to miejscowym hodowcom pszczół wprowadzanie na rynek swoich produktów.
Zakupiony sprzęt ma służyć kształceniu w zawodzie technik-pszczelarz oraz w zakresie kwalifikacyjnych kursów zawodowych dotyczących pszczelarstwa. Ma to być forma przygotowania młodych adeptów do pracy w zawodzie i pierwszy etap na drodze do założenia własnej działalności gospodarczej.
Dzięki Inkubatorowi działający w jego ramach pszczelarze mają także większe możliwości promowania wysokiej jakości lokalnych produktów. Siedziba Inkubatora mieścił się w pomieszczeniach Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego przy ul. Modrzewskiego w Wolborzu. Inicjatywa jest finansowana ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich.
Liczba wyświetleń artykułu: 1122
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!