Portal Pszczelarski

Polski Związek Pszczelarski interweniuje w sprawie refundacji dla pszczelarzy 2020

pszczelarstwo w Polsce Polski Związek Pszczelarski dofinansowanie pasieki Tadeusz Dylon Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich

Polski Związek Pszczelarski zwrócił się do Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa z prośbą o wyjaśnienie sytuacji w związku z odmową refundacji dla pszczelarzy zakupu urządzeń wielofunkcyjnych do kremowania, dozowania i pompowania miodu na rok 2020.

Tadeusz Dylon, prezydent Polskiego Związku Pszczelarskiego, wyraził zaniepokojenie faktem, że pszczelarze nie otrzymali dotacji, mimo że przez ostatnie lata takie wsparcie bezproblemowo przyznawano hodowcom pszczół.

Kupowane przez pszczelarzy urządzenia są przede wszystkim wykorzystywane do kremowania miodu, ale mają również wiele innych funkcji, pomocnych w hodowli. Tadeusz Dylon w "Wiadomościach Rolniczych" podkreśla, że zakupy tych wielofunkcyjnych urządzeń byłby dobrym wykorzystaniem środków z Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. Jest to bowiem możliwość rozwinięcia technologicznego pasiek, co wpływa na poprawę wydajności produkcji miodu oraz jakości pozyskiwanych produktów pszczelich.

Warunki udziału w mechanizmie "Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich" na lata 2020-2022 zostały zmienione 30 października 2020 roku. Choć nie znalazła się tam możliwości udzielenia dotacji na urządzenia wielofunkcyjne, to dopuszczono refundację kosztów zakupu elektryzatorów (pastuchów elektrycznych) oraz lokalizatorów GPS uli, w ramach działania "Zakup urządzeń do prowadzenia gospodarki wędrownej".

Czytaj również:

Kremowanie miodu - metody

Kremowanie miodu - praktyczne uwagi i zalecenia



Liczba wyświetleń artykułu: 1071

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Piernik sułtański

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Łosoś w musztardzie i miodzie

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Kaczka po mazursku

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie