Portal Pszczelarski

Kiepska sytuacja branży pszczelarskiej na europejskim rynku 2020

pszczelarstwo w Unii Europejskiej Copa-Cogeca Miód chiński miód

Grupa robocza "Miód" powołana w europejskim zrzeszeniu rolniczych związków zawodowych Copa-Cogeca prognozuje, że rok 2020 będzie najgorszym rokiem dla pszczelarzy od dziesięcioleci. Prognozowany poziom zbiorów miodu będzie o 40 procent mniejszy w porównaniu do 2019 roku.

Przyczyną niewielkich zbiorów jest przede wszystkim pogoda. Niekorzystne warunki atmosferyczne w okresie kwitnienia roślin spowodowały, że pszczoły nie były w stanie zebrać nektaru. W rezultacie, w niektórych krajach zabraknie pewnych rodzajów miodu. Chodzi między innymi o miód akacjowy. W takich państwach jak Węgry, Austria, Portugalia czy Włochy zbiory akacji są nawet o 80-90 procent mniejsze.

Na problemy pszczelarzy w Europie nakłada się także zalew rynku europejskiego importowanymi miodami, głównie z Chin. Hodowcy pszczół alarmują o fałszowaniu oznaczeń kraju pochodzenia miodu i wprowadzaniu klientów w błąd. Jednocześnie import chińskiego miodu powoduje spadki cen, co stawia rodzimych w pszczelarzy w bardzo trudnej sytuacji.

W związku z tym Copa-Cogeca zwróciła się do Komisji Europejskiej o podjęcie działań na rzecz wsparcia branży pszczelarskiej. Organizacja oczekuje wdrożenia środków zarządzania ryzykiem, promocji produktów europejskich tego sektora, wprowadzenia ściślejszej kontroli importu miodu z krajów trzecich i właściwego oznaczenia krajów pochodzenia miodu na produktach.



Liczba wyświetleń artykułu: 1003

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Kurczak teriyaki z miodem

Kruidnoten - holenderskie ekspresowe pierniczki z miodem

Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Właściwości i zastosowanie miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Kontrola jakości miodu