Portal Pszczelarski

Powstaje szczepionki dla pszczół przeciw zgnilcowi amerykańskiemu 2020

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Finlandii szczepionki dla pszczół pszczoły zgnilec amerykański

Naukowcy z Uniwersytetu Helsińskiego stworzyli szczepionki, które mają zahamować spadek pszczelej populacji. Sposób ich działania różni się jednak znacząco od tych podawanych ludziom.

Pszczela szczepionka ma być jadalna. Fińscy naukowcy wykorzystują przy tym mechanizm, który występuje w czasie rozprzestrzeniania się zgnilca amerykańskiego. Niewielka ilości patogenów jest podawana robotnicom w produkcie cukrowym, które następnie przez mleczko pszczele przekazywana jest królowej, a przez nią patogeny dostają się do jaj. Celem tego jest wywołanie reakcji odpornościowej, która powinna wzmocnić pszczoły w walce z infekcjami.

Owady jednak, w tym pszczoły, posiadają odporność immunologiczną nieswoistą, przez co nie produkują przeciwciał. Dlatego też nie jest możliwe zaistnienie mechanizmu działania szczepionek podobnego do tego występującego u ludzi. Pszczoły przekazują sobie pamięć immunologiczną na następne pokolenie, dzięki czemu mogą lepiej rozpoznawać patogeny.

Szczepionka pod nazwą Dalan AH ma być dostępna w sprzedaży najpierw w Stanach Zjednoczonych, a następnie w Unii Europejskiej. Ten pierwszy cel zostanie zrealizowany już w 2021 roku. Jednym ze skutków działania szczepionki będzie uodpornienie pszczół na groźną dla tych owadów chorobę - zgnilec amerykański.



Liczba wyświetleń artykułu: 1265

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Skład miodu

Kontrola jakości miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili