Portal Pszczelarski

Zbadano jakość miodu z miejskich pasiek w Katowicach 2020

pszczelarstwo śląskie miód jakość miodu badanie miodu pszczelarstwo miejskie pasieka miejska Łukasz Przybył

Miód z pasiek położonych na dachach Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia w Katowicach oraz katowickich basenów Brynów i Burowiec poddano badaniom po pierwszym miodobraniach. Wyniki okazały się znakomite.

Analiza zebranego po raz pierwszy miodu z katowickich miejskich pasiek przeprowadzono na zlecenie miasta przez Zakład Pszczelarstwa w Puławach. Badania wykazały, że miód z jesiennego miodobrania zawiera aż 78% pyłku nawłoci, kolejne 11% to koniczyny oraz 2% pyłków krwawnika i 9% pozostałych pyłków. Z kolei miód z lipcowego miodobrania miał charakter spadziowo-nektarowy.

Obydwa miody odznaczają się znakomitą jakością. Liczba diastazowa, która opisuje zawartość żywych enzymów w miodzie, w lipcowych miodach wyniosła 34, a jesiennych 36. Jest to znacząco powyżej średniej. Minimalna liczba to 8, a powszechnie uznaje się, że dobry miód rzepakowy czy akacjowy osiąga poziom 10-15, z kolei lipowy i spadziowy 30. Miody katowickie posiadają również mikroskopijną ilość zanieczyszczeń. Ocenia się także, że katowickie miody mają cenne właściwości lecznicze i bakteriobójcze.

Miody nie są jednak na sprzedaż. Zbiera się je z myślą o promocji miasta. Pierwsze katowickie miejskie pasieki założono w 2020 roku. Mieszka tam w sumie 120 tysięcy pszczół miodnych. Na dachach Basenu Brynów, Basenu Burowiec oraz Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia odbywają się warsztaty dla dzieci i dorosłych na temat pszczelarstwa i roli pszczół w przyrodzie. Hodowlę pszczół prowadzi się tu w sposób przyjazny przyrodzie. Jak informuje portal mojekatowice.pl, nawet drewno i farby użyte do produkcji uli zostały starannie pod tym kątem wybrane. Jak powiedział w rozmowie z tym serwisem opiekun katowickich pasiek Łukasz Przybył, pszczoły otrzymały już leki przeciw warrozie, a w każdym z uli jest też około 20 kilogramów pokarmu, co pozwoli tym owadom przetrwać zimę 2020/2021.

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 1724

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Kwas mlekowy - lek na warrozę

Marketing pszczelarski w teorii - promocja

Współpraca rolniczo-pszczelarska

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Skład miodu

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Pierniczki na miodzie

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Ogórki z miodem

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich