Zbadano jakość miodu z miejskich pasiek w Katowicach 2020
Miód z pasiek położonych na dachach Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia w Katowicach oraz katowickich basenów Brynów i Burowiec poddano badaniom po pierwszym miodobraniach. Wyniki okazały się znakomite.
Analiza zebranego po raz pierwszy miodu z katowickich miejskich pasiek przeprowadzono na zlecenie miasta przez Zakład Pszczelarstwa w Puławach. Badania wykazały, że miód z jesiennego miodobrania zawiera aż 78% pyłku nawłoci, kolejne 11% to koniczyny oraz 2% pyłków krwawnika i 9% pozostałych pyłków. Z kolei miód z lipcowego miodobrania miał charakter spadziowo-nektarowy.
Obydwa miody odznaczają się znakomitą jakością. Liczba diastazowa, która opisuje zawartość żywych enzymów w miodzie, w lipcowych miodach wyniosła 34, a jesiennych 36. Jest to znacząco powyżej średniej. Minimalna liczba to 8, a powszechnie uznaje się, że dobry miód rzepakowy czy akacjowy osiąga poziom 10-15, z kolei lipowy i spadziowy 30. Miody katowickie posiadają również mikroskopijną ilość zanieczyszczeń. Ocenia się także, że katowickie miody mają cenne właściwości lecznicze i bakteriobójcze.
Miody nie są jednak na sprzedaż. Zbiera się je z myślą o promocji miasta. Pierwsze katowickie miejskie pasieki założono w 2020 roku. Mieszka tam w sumie 120 tysięcy pszczół miodnych. Na dachach Basenu Brynów, Basenu Burowiec oraz Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia odbywają się warsztaty dla dzieci i dorosłych na temat pszczelarstwa i roli pszczół w przyrodzie. Hodowlę pszczół prowadzi się tu w sposób przyjazny przyrodzie. Jak informuje portal mojekatowice.pl, nawet drewno i farby użyte do produkcji uli zostały starannie pod tym kątem wybrane. Jak powiedział w rozmowie z tym serwisem opiekun katowickich pasiek Łukasz Przybył, pszczoły otrzymały już leki przeciw warrozie, a w każdym z uli jest też około 20 kilogramów pokarmu, co pozwoli tym owadom przetrwać zimę 2020/2021.
Liczba wyświetleń artykułu: 2085
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!
20% światowego spożycia miodu przypada na Europę
Czy to duży, czy nie? Edyta Glebocki
Zestawy prezentowe z miodem w roli głównej, czyli pomysły na sprzedaż miodu zimą
Czy warto tworzyć zestawy prezentowe na święta? Oczywiście! Joanna Baran
Od 2026 roku producenci miodu w Niemczech będą musieli podać kraj jego pochodzenia
Od 14. czerwca 2026 wchodzą nowe przepisy Edyta Glebocki
Bartnik Postępowy: Miód a witaminy (1930.08)
https://wmbc.olsztyn.pl/dlibra/publication/3195/edition/3079/content Portal Pszczelarski
Importowany miód często jest fałszowany
To problem nie tylko Niemiec, ale całej Unii Europejskiej Edyta Glebocki
Jesienne miody odmianowe. Czy ich pozyskiwanie jest obciążające dla rodzin pszczelich?
Najpopularniejsze jesienne miody odmianowe i ryzyko ich pozyskania Joanna Baran
Co zagraża zimującym pszczołom?
Jak pszczelarz może pomóc zimującym pszczołom? Joanna Baran













