Zbadano jakość miodu z miejskich pasiek w Katowicach 2020

Miód z pasiek położonych na dachach Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia w Katowicach oraz katowickich basenów Brynów i Burowiec poddano badaniom po pierwszym miodobraniach. Wyniki okazały się znakomite.
Analiza zebranego po raz pierwszy miodu z katowickich miejskich pasiek przeprowadzono na zlecenie miasta przez Zakład Pszczelarstwa w Puławach. Badania wykazały, że miód z jesiennego miodobrania zawiera aż 78% pyłku nawłoci, kolejne 11% to koniczyny oraz 2% pyłków krwawnika i 9% pozostałych pyłków. Z kolei miód z lipcowego miodobrania miał charakter spadziowo-nektarowy.
Obydwa miody odznaczają się znakomitą jakością. Liczba diastazowa, która opisuje zawartość żywych enzymów w miodzie, w lipcowych miodach wyniosła 34, a jesiennych 36. Jest to znacząco powyżej średniej. Minimalna liczba to 8, a powszechnie uznaje się, że dobry miód rzepakowy czy akacjowy osiąga poziom 10-15, z kolei lipowy i spadziowy 30. Miody katowickie posiadają również mikroskopijną ilość zanieczyszczeń. Ocenia się także, że katowickie miody mają cenne właściwości lecznicze i bakteriobójcze.
Miody nie są jednak na sprzedaż. Zbiera się je z myślą o promocji miasta. Pierwsze katowickie miejskie pasieki założono w 2020 roku. Mieszka tam w sumie 120 tysięcy pszczół miodnych. Na dachach Basenu Brynów, Basenu Burowiec oraz Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia odbywają się warsztaty dla dzieci i dorosłych na temat pszczelarstwa i roli pszczół w przyrodzie. Hodowlę pszczół prowadzi się tu w sposób przyjazny przyrodzie. Jak informuje portal mojekatowice.pl, nawet drewno i farby użyte do produkcji uli zostały starannie pod tym kątem wybrane. Jak powiedział w rozmowie z tym serwisem opiekun katowickich pasiek Łukasz Przybył, pszczoły otrzymały już leki przeciw warrozie, a w każdym z uli jest też około 20 kilogramów pokarmu, co pozwoli tym owadom przetrwać zimę 2020/2021.
Liczba wyświetleń artykułu: 1940
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!

Luksemburscy pszczelarze walczą z tanim miodem z zagranicy
Pszczelarze z Luksemburga boją się napływu miodu z zagranicy Edyta Glebocki

Miód nie tylko do mazurka, czyli Wielkanocna odsłona miodu, o której nie słyszałeś!
Informacja prasowa Portal Pszczelarski

Ankara stolicą fałszerzy miodu
Stolica Turcji niechlubnie słynie z fałszowania miodu na szeroką skalę. Edyta Glebocki

Parlament krajowy w Bawarii chce położyć kres fałszerzom miodu
Estonia ma laboratorium do badania miodu Edyta Glebocki

Jak miód stał się groźny dla bezpieczeństwa narodowego?
Co się wydarzyło w 2023 roku z miodem w Polsce? Portal Pszczelarski

Kto nie może jeść miodu i dlaczego?
Kto nie może spożywać miodu? Joanna Baran

Fałszowanie miodu? Mit kontra sklepowa rzeczywistość
Miód w Polsce nie jest fałszowany Portal Pszczelarski
