Portal Pszczelarski

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny

Na zdjęciu: pszczoły olbrzymie (Apis dorsata). Źródło zdjęcia: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4d/ApisDorsataHive.jpg/640px-ApisDorsataHive.jpg

pszczoła olbrzymia Apis dorsata czarny miód miód leśny właściwości miodu właściwości miodu pszczół olbrzymich drzewo tapang

Jednym z najciekawszych z rodzajów miodu jest ten produkowany przez pszczoły olbrzymie (Apis dorsata), które występują w strefie klimatu tropikalnego i subtropikalnego południowej i południowo-wschodniej Azji. 

Pszczoła olbrzymia jest największym gatunkiem rodzaju pszczoły miodnej, który nigdy nie został udomowiony. Naturalnym siedliskiem tych przedstawicieli błonkoskrzydłych (Hymenoptera) są nizinne lasy deszczowe w Indiach, Malezji, Tajlandii oraz na Sumatrze i Borneo. Pszczoły z gatunku Apis dorsata budują gniazda na wolnym powietrzu. Gniazda charakteryzują się znacznymi rozmiarami, wyglądem przypominając grzebienie. W razie niebezpieczeństwa pszczoły olbrzymie tworzą odstraszającą napastnika falę obronną. Pszczoły olbrzymie znane są z tego, iż mogą ścigać napastnika na dystans dłuższy nawet niż 100 m.

Wybierając miejsce budowy gniazda pszczoły olbrzymie preferują wysokie drzewa z gatunku Koompassia excelsa (drzewo Tualang bądź Tapang). Wysoko usytuowane gniazdo (drzewo Tapang może dorastać nawet do 88 m) i śliskość pnia zapewniają bezpieczeństwo produkowanego miodu. Z drugiej strony pszczoły gwarantują ochronę drzewa przed wyrębem.

Miód produkowany przez pszczoły olbrzymie jest czarny. Posiada cenne właściwości zdrowotne. Przeciwdziała atakom migreny, zwiększa apetyt, zapobiega bezsenności oraz ma pozytywny wpływ na astmatyków, a także ma działanie antygrzybicze i przeciwbakteryjne. Sprzedawany jest w formie nie podlegającej przetworzeniu. Cena jednego słoika miodu czarnego wynosi 48$.

Opracowano na podstawie:
Pongthep Akratanakul, Beekeeping in Asia, w: "FAO Agricultural Services Bulletin 68/4", Food and Agriculture Organisation of the United Nations, Rome 1990, wydanie elektroniczne,
The tualang tree or koompassia excelsa, w: "Rainforest Journal", wydanie elektroniczne
Anglojęzycznej Wikipedii (Apis dorsata)
Royal black honey, royalblackhoney.com/website/royalblackhoney.html

Zobacz również:

Gatunki rodzaju Apis

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 22530

Komentarze z forum pszczelarskiego

Antoni 2016-04-27 20:32:27

Fascynujący jest świat pszczół. Wyobrażacie sobie wspinaczkę na 80 metrów żeby zebrać miód? Bo nie ja...

blondynekkrk 2016-06-02 07:35:12

Ciekaw jestem, czy ta cena za słoik miodu dotyczy słoiczka 100 ml czy 900 ml :)

blondynekkrk 2016-08-06 13:40:55

Dzisiaj znalazłem na wykopie link do filmiku, jak pszczelarze z Kambodży odbierają miód od pszczół olbrzymich bez strojów...

https://www.youtube.com/watch?v=gLOCsjCtyuM



  Współpracują z portalem:

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Ciasto orzechowe z miodem

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Szaszłyki z marynatą miodową

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Historia pasieki rodzinnej Netczuków

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.) - Podstawowe informacje

Hodowla murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)