Portal Pszczelarski

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny

Na zdjęciu: pszczoły olbrzymie (Apis dorsata). Źródło zdjęcia: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4d/ApisDorsataHive.jpg/640px-ApisDorsataHive.jpg

pszczoła olbrzymia Apis dorsata czarny miód miód leśny właściwości miodu właściwości miodu pszczół olbrzymich drzewo tapang

Jednym z najciekawszych z rodzajów miodu jest ten produkowany przez pszczoły olbrzymie (Apis dorsata), które występują w strefie klimatu tropikalnego i subtropikalnego południowej i południowo-wschodniej Azji. 

Pszczoła olbrzymia jest największym gatunkiem rodzaju pszczoły miodnej, który nigdy nie został udomowiony. Naturalnym siedliskiem tych przedstawicieli błonkoskrzydłych (Hymenoptera) są nizinne lasy deszczowe w Indiach, Malezji, Tajlandii oraz na Sumatrze i Borneo. Pszczoły z gatunku Apis dorsata budują gniazda na wolnym powietrzu. Gniazda charakteryzują się znacznymi rozmiarami, wyglądem przypominając grzebienie. W razie niebezpieczeństwa pszczoły olbrzymie tworzą odstraszającą napastnika falę obronną. Pszczoły olbrzymie znane są z tego, iż mogą ścigać napastnika na dystans dłuższy nawet niż 100 m.

Wybierając miejsce budowy gniazda pszczoły olbrzymie preferują wysokie drzewa z gatunku Koompassia excelsa (drzewo Tualang bądź Tapang). Wysoko usytuowane gniazdo (drzewo Tapang może dorastać nawet do 88 m) i śliskość pnia zapewniają bezpieczeństwo produkowanego miodu. Z drugiej strony pszczoły gwarantują ochronę drzewa przed wyrębem.

Miód produkowany przez pszczoły olbrzymie jest czarny. Posiada cenne właściwości zdrowotne. Przeciwdziała atakom migreny, zwiększa apetyt, zapobiega bezsenności oraz ma pozytywny wpływ na astmatyków, a także ma działanie antygrzybicze i przeciwbakteryjne. Sprzedawany jest w formie nie podlegającej przetworzeniu. Cena jednego słoika miodu czarnego wynosi 48$.

Opracowano na podstawie:
Pongthep Akratanakul, Beekeeping in Asia, w: "FAO Agricultural Services Bulletin 68/4", Food and Agriculture Organisation of the United Nations, Rome 1990, wydanie elektroniczne,
The tualang tree or koompassia excelsa, w: "Rainforest Journal", wydanie elektroniczne
Anglojęzycznej Wikipedii (Apis dorsata)
Royal black honey, royalblackhoney.com/website/royalblackhoney.html

Zobacz również:

Gatunki rodzaju Apis

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 28805

Komentarze z forum pszczelarskiego

Antoni 2016-04-27 20:32:27

Fascynujący jest świat pszczół. Wyobrażacie sobie wspinaczkę na 80 metrów żeby zebrać miód? Bo nie ja...

blondynekkrk 2016-06-02 07:35:12

Ciekaw jestem, czy ta cena za słoik miodu dotyczy słoiczka 100 ml czy 900 ml :)

blondynekkrk 2016-08-06 13:40:55

Dzisiaj znalazłem na wykopie link do filmiku, jak pszczelarze z Kambodży odbierają miód od pszczół olbrzymich bez strojów...

https://www.youtube.com/watch?v=gLOCsjCtyuM



  Współpracują z portalem:

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Miodowa owsianka

Serniczki z malinami i miodem

Marchewkowe naleśniki z miodem