Portal Pszczelarski

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny

Na zdjęciu: pszczoły olbrzymie (Apis dorsata). Źródło zdjęcia: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4d/ApisDorsataHive.jpg/640px-ApisDorsataHive.jpg

pszczoła olbrzymia Apis dorsata czarny miód miód leśny właściwości miodu właściwości miodu pszczół olbrzymich drzewo tapang

Jednym z najciekawszych z rodzajów miodu jest ten produkowany przez pszczoły olbrzymie (Apis dorsata), które występują w strefie klimatu tropikalnego i subtropikalnego południowej i południowo-wschodniej Azji. 

Pszczoła olbrzymia jest największym gatunkiem rodzaju pszczoły miodnej, który nigdy nie został udomowiony. Naturalnym siedliskiem tych przedstawicieli błonkoskrzydłych (Hymenoptera) są nizinne lasy deszczowe w Indiach, Malezji, Tajlandii oraz na Sumatrze i Borneo. Pszczoły z gatunku Apis dorsata budują gniazda na wolnym powietrzu. Gniazda charakteryzują się znacznymi rozmiarami, wyglądem przypominając grzebienie. W razie niebezpieczeństwa pszczoły olbrzymie tworzą odstraszającą napastnika falę obronną. Pszczoły olbrzymie znane są z tego, iż mogą ścigać napastnika na dystans dłuższy nawet niż 100 m.

Wybierając miejsce budowy gniazda pszczoły olbrzymie preferują wysokie drzewa z gatunku Koompassia excelsa (drzewo Tualang bądź Tapang). Wysoko usytuowane gniazdo (drzewo Tapang może dorastać nawet do 88 m) i śliskość pnia zapewniają bezpieczeństwo produkowanego miodu. Z drugiej strony pszczoły gwarantują ochronę drzewa przed wyrębem.

Miód produkowany przez pszczoły olbrzymie jest czarny. Posiada cenne właściwości zdrowotne. Przeciwdziała atakom migreny, zwiększa apetyt, zapobiega bezsenności oraz ma pozytywny wpływ na astmatyków, a także ma działanie antygrzybicze i przeciwbakteryjne. Sprzedawany jest w formie nie podlegającej przetworzeniu. Cena jednego słoika miodu czarnego wynosi 48$.

Opracowano na podstawie:
Pongthep Akratanakul, Beekeeping in Asia, w: "FAO Agricultural Services Bulletin 68/4", Food and Agriculture Organisation of the United Nations, Rome 1990, wydanie elektroniczne,
The tualang tree or koompassia excelsa, w: "Rainforest Journal", wydanie elektroniczne
Anglojęzycznej Wikipedii (Apis dorsata)
Royal black honey, royalblackhoney.com/website/royalblackhoney.html

Zobacz również:

Gatunki rodzaju Apis

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 28217

Komentarze z forum pszczelarskiego

Antoni 2016-04-27 20:32:27

Fascynujący jest świat pszczół. Wyobrażacie sobie wspinaczkę na 80 metrów żeby zebrać miód? Bo nie ja...

blondynekkrk 2016-06-02 07:35:12

Ciekaw jestem, czy ta cena za słoik miodu dotyczy słoiczka 100 ml czy 900 ml :)

blondynekkrk 2016-08-06 13:40:55

Dzisiaj znalazłem na wykopie link do filmiku, jak pszczelarze z Kambodży odbierają miód od pszczół olbrzymich bez strojów...

https://www.youtube.com/watch?v=gLOCsjCtyuM



  Współpracują z portalem:

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Herbatka z miodem na przeziębienie

Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem

Kaczka pieczona z miodem, jabłkami i żurawiną