Portal Pszczelarski

Pszczoły i miód Made in Wieluń 2020

pszczelarstwo łódzkie akcja pszczelarska Pszczoły i miód Made in Wieluń Karol Tomczyk

Projekt "Pszczoły i miód Made in Wieluń" zdobył najwięcej głosów na zadania realizowane w ramach budżetu obywatelskiego dla powiatu wieluńskiego. Dzięki temu w 2021 roku będą podejmowane działania na rzecz promocji pszczelarstwa i zwiększenia świadomości na temat roli pszczół w ekosystemie.

W 2021 roku w całym województwie łódzkim mają zostać zrealizowane projekty obywatelskie o łącznej wartości 6 milionów złotych. Sześć z tych projektów to inicjatywy dotyczące całego województwa, a aż osiemdziesiąt ma charakter powiatowych. Wśród nich jest też "Pszczoły i miód Made in Wieluń", na który oddano 597 głosów, czyli najwięcej w powiecie wieluńskim. Projekt ten wyprzedził takie działania, jak "Wieluński folklor" (276 głosów) oraz "Rodzina w sieci" (189 głosów).

W rozmowie z portalem Nasze Miasto Wieluń autor zwycięskiego pomysłu, Karol Tomczyk z Fundacji Made in Wieluń stwierdził, że celem projektu jest "zwiększenie świadomości na temat roli pszczół w środowisku naturalnym, znaczenia miodu w życiu człowieka oraz promocja pszczelarstwa jako tradycyjnej formy gospodarowania na obszarach wiejskich, stanowiącej gwarancję zachowania równowagi pomiędzy środowiskiem przyrodniczym a skutkami działalności człowieka". Według zamierzeń inicjatorów "Pszczoły i miód Made in Wieluń" ma również ukazać długie i bogate tradycje ziemi wieluńskiej dotyczące hodowli pszczół, które powoli odchodzą już w przeszłość.

Głosy na budżet obywatelski w Wieluniu były zbierane w dwóch punktach. Każdy głosujący musiał uprzednio wypełnić formularz online, który następnie należało wydrukować, podpisać i dopiero wtedy można było go dostarczyć do urny.



Liczba wyświetleń artykułu: 1558

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Zapobieganie i zwalczanie inwazji Varroa sp. u pszczoły miodnej

Varroa destructor - znaczenie i rys historyczny

Pszczoła miodna. Liczebność roju pszczół, zachowanie i rasy