Portal Pszczelarski

Zbioru miodu w Warszawie - PKiN oraz Saski Crescent 2020

pszczelarstwo mazowieckie pszczelarstwo miejskie pasieka miejska Inicjatywa Miejskie Pszczoły Bee City

W 2020 roku z pasiek umieszczonych na Pałacu Kultury i Nauki oraz biurowcu Saski Crescent w Warszawie udało się zebrać odpowiednio 45 i 60 kilogramów miodu. Opiekunowie tych uli cieszą z takiego wyniku, ale na razie miody nie mają być przeznaczone na sprzedaż.

Pojawienie się pasieki na dachu szóstego piętra Pałacu Kultury i Nauki jest zasługą Inicjatywy Miejskie Pszczoły, która zajmuje się promocją i wspieraniem hodowli pszczół miodnych w stolicy. W tym celu organizacja ta m.in. stawia ule na dachach warszawskich budynków. Dzięki temu pszczoły mają odpowiednie warunki rozwoju, nie przeszkadzając przy tym ludziom.

Na dachu Pałacu Kultury i Nauki znajduje się obecnie pięć uli. Z nich udało się zebrać w 2020 roku 45 kilogramów miodu, który w większości trafi z powrotem do pszczół, jako pokarm na zimę. Organizacja ma w planach również prowadzić sprzedaż produktów ze swoich pasiek, ale "miód z PKiN" będzie można kupić za symboliczną opłatą, gdyż Inicjatywa Miejskie Pszczoły nadal kładzie główny nacisk na projektu edukacyjne.

Większe zbiory miodu odnotowała z kolei pasieka umieszczona na dachu pobliskiego biurowca Saski Crescent. 60 kilogramów miodu wypracowały mieszkające tam cztery pszczele rodziny, które oblatują przede wszystkim Ogród Saski i okolice.

Ule na dachu Saski Crescent to przede wszystkim inicjatywa wspierająca miejscowy ekosystem. Dlatego opiekująca się pasieką firma Bee City zapowiada, że zebrany miód zostanie umieszczonych w słoikach i podarowany pracownikom biurowca.

W Warszawie żyje kilkaset rodzin pszczoły miodnej. Większość z nich jest hodowana przez pasjonatów bądź firmy na dachach budynków.



Liczba wyświetleń artykułu: 518

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele