Portal Pszczelarski

Zbioru miodu w Warszawie - PKiN oraz Saski Crescent 2020

pszczelarstwo mazowieckie pszczelarstwo miejskie pasieka miejska Inicjatywa Miejskie Pszczoły Bee City

W 2020 roku z pasiek umieszczonych na Pałacu Kultury i Nauki oraz biurowcu Saski Crescent w Warszawie udało się zebrać odpowiednio 45 i 60 kilogramów miodu. Opiekunowie tych uli cieszą z takiego wyniku, ale na razie miody nie mają być przeznaczone na sprzedaż.

Pojawienie się pasieki na dachu szóstego piętra Pałacu Kultury i Nauki jest zasługą Inicjatywy Miejskie Pszczoły, która zajmuje się promocją i wspieraniem hodowli pszczół miodnych w stolicy. W tym celu organizacja ta m.in. stawia ule na dachach warszawskich budynków. Dzięki temu pszczoły mają odpowiednie warunki rozwoju, nie przeszkadzając przy tym ludziom.

Na dachu Pałacu Kultury i Nauki znajduje się obecnie pięć uli. Z nich udało się zebrać w 2020 roku 45 kilogramów miodu, który w większości trafi z powrotem do pszczół, jako pokarm na zimę. Organizacja ma w planach również prowadzić sprzedaż produktów ze swoich pasiek, ale "miód z PKiN" będzie można kupić za symboliczną opłatą, gdyż Inicjatywa Miejskie Pszczoły nadal kładzie główny nacisk na projektu edukacyjne.

Większe zbiory miodu odnotowała z kolei pasieka umieszczona na dachu pobliskiego biurowca Saski Crescent. 60 kilogramów miodu wypracowały mieszkające tam cztery pszczele rodziny, które oblatują przede wszystkim Ogród Saski i okolice.

Ule na dachu Saski Crescent to przede wszystkim inicjatywa wspierająca miejscowy ekosystem. Dlatego opiekująca się pasieką firma Bee City zapowiada, że zebrany miód zostanie umieszczonych w słoikach i podarowany pracownikom biurowca.

W Warszawie żyje kilkaset rodzin pszczoły miodnej. Większość z nich jest hodowana przez pasjonatów bądź firmy na dachach budynków.



Liczba wyświetleń artykułu: 1026

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Hyzop lekarski – roślina miododajna

Skład chemiczny miodu – witaminy

Bayvarol - lek na warrozę

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Skład miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Szaszłyki z marynatą miodową