Portal Pszczelarski

Zbioru miodu w Warszawie - PKiN oraz Saski Crescent 2020

pszczelarstwo mazowieckie pszczelarstwo miejskie pasieka miejska Inicjatywa Miejskie Pszczoły Bee City

W 2020 roku z pasiek umieszczonych na Pałacu Kultury i Nauki oraz biurowcu Saski Crescent w Warszawie udało się zebrać odpowiednio 45 i 60 kilogramów miodu. Opiekunowie tych uli cieszą z takiego wyniku, ale na razie miody nie mają być przeznaczone na sprzedaż.

Pojawienie się pasieki na dachu szóstego piętra Pałacu Kultury i Nauki jest zasługą Inicjatywy Miejskie Pszczoły, która zajmuje się promocją i wspieraniem hodowli pszczół miodnych w stolicy. W tym celu organizacja ta m.in. stawia ule na dachach warszawskich budynków. Dzięki temu pszczoły mają odpowiednie warunki rozwoju, nie przeszkadzając przy tym ludziom.

Na dachu Pałacu Kultury i Nauki znajduje się obecnie pięć uli. Z nich udało się zebrać w 2020 roku 45 kilogramów miodu, który w większości trafi z powrotem do pszczół, jako pokarm na zimę. Organizacja ma w planach również prowadzić sprzedaż produktów ze swoich pasiek, ale "miód z PKiN" będzie można kupić za symboliczną opłatą, gdyż Inicjatywa Miejskie Pszczoły nadal kładzie główny nacisk na projektu edukacyjne.

Większe zbiory miodu odnotowała z kolei pasieka umieszczona na dachu pobliskiego biurowca Saski Crescent. 60 kilogramów miodu wypracowały mieszkające tam cztery pszczele rodziny, które oblatują przede wszystkim Ogród Saski i okolice.

Ule na dachu Saski Crescent to przede wszystkim inicjatywa wspierająca miejscowy ekosystem. Dlatego opiekująca się pasieką firma Bee City zapowiada, że zebrany miód zostanie umieszczonych w słoikach i podarowany pracownikom biurowca.

W Warszawie żyje kilkaset rodzin pszczoły miodnej. Większość z nich jest hodowana przez pasjonatów bądź firmy na dachach budynków.



Liczba wyświetleń artykułu: 935

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Właściwości i zastosowanie miodu

Kontrola jakości miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Nalewka jaśminowa z miodem

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Jakie środki bezpieczeństwa zachować przy stosowaniu kwasu mrówkowego?

Truteń - samiec pszczoły miodnej

Podstawowe cechy produkcyjne pszczół miodnych - rojliwość i odporność na choroby