Portal Pszczelarski

W Białymstoku stworzono miejską barć 2020

pszczelarstwo podlaskie barć miejska barć pszczelarstwo miejskie Mikołaj Mak

W Lesie Zwierzynieckim przy Alei Myrchów w Białymstoku postawiono dwie kłody bartne, a w naturalnym pniu drzewa wydłubano barć. Jest to jedno z pierwszych takich przedsięwzięć w Polsce.

Miejska barć w stolicy województwa podlaskiego została postawiona w ramach realizacji projektu "Ochrona owadów zapylających na obszarze Białegostoku". Za budowę barci odpowiadał opiekun miejskiej pasieki Mikołaj Mak. W dwóch kłodach bartnych i barć w pniu graba zamieszkały pszczoły rasy Krainka. Jest to jedna z najbardziej popularnych odmian pszczoły miodnej.

Białostocka barć jest pierwszym w Polsce takim projektem realizowanym nie przez Lasy Państwowe, a przez władze miasta. Celem przedsięwzięcia jest wsparcie bioróżnorodności i ochrona owadów zapylających. W Lesie Zwierzyniecki pojawią się również specjalne tablice edukacyjne z informacjami na temat bartnictwa i hodowli pszczół.

W założeniach z barci nie będzie pobierany miód, poza wyjątkowymi przypadkami, np. przepełnienia nim barci. Pozyskany w takim wypadku miód będzie wykorzystywany do celów promocyjnych miasta. Całość realizacji programu barci w Białymstoku kosztowała 5 tysięcy złotych.

Nie jest to pierwsze działanie na rzecz pszczół, podejmowane władze Białegostoku. W stolicy województwa podlaskiego działa już miejska pasieka, istnieje również sad edukacyjny, łąki kwietne oraz liczne domki dla owadów zapylających.



Liczba wyświetleń artykułu: 441

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Pierniczki na miodzie

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Ciasteczka imbirowe z miodem

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasteczka lekko miodowe

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami