Portal Pszczelarski

W Białymstoku stworzono miejską barć 2020

pszczelarstwo podlaskie barć miejska barć pszczelarstwo miejskie Mikołaj Mak

W Lesie Zwierzynieckim przy Alei Myrchów w Białymstoku postawiono dwie kłody bartne, a w naturalnym pniu drzewa wydłubano barć. Jest to jedno z pierwszych takich przedsięwzięć w Polsce.

Miejska barć w stolicy województwa podlaskiego została postawiona w ramach realizacji projektu "Ochrona owadów zapylających na obszarze Białegostoku". Za budowę barci odpowiadał opiekun miejskiej pasieki Mikołaj Mak. W dwóch kłodach bartnych i barć w pniu graba zamieszkały pszczoły rasy Krainka. Jest to jedna z najbardziej popularnych odmian pszczoły miodnej.

Białostocka barć jest pierwszym w Polsce takim projektem realizowanym nie przez Lasy Państwowe, a przez władze miasta. Celem przedsięwzięcia jest wsparcie bioróżnorodności i ochrona owadów zapylających. W Lesie Zwierzyniecki pojawią się również specjalne tablice edukacyjne z informacjami na temat bartnictwa i hodowli pszczół.

W założeniach z barci nie będzie pobierany miód, poza wyjątkowymi przypadkami, np. przepełnienia nim barci. Pozyskany w takim wypadku miód będzie wykorzystywany do celów promocyjnych miasta. Całość realizacji programu barci w Białymstoku kosztowała 5 tysięcy złotych.

Nie jest to pierwsze działanie na rzecz pszczół, podejmowane władze Białegostoku. W stolicy województwa podlaskiego działa już miejska pasieka, istnieje również sad edukacyjny, łąki kwietne oraz liczne domki dla owadów zapylających.



Liczba wyświetleń artykułu: 494

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Ogórki z miodem

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Projekt Bartnik i polskie więziennictwo

Konferencja Współczesne Uwarunkowania Zarządzania Środowiskiem

Biały miód leśny z Mount Oku

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Pierniczki z miodem na święta - wersja 2

Jajka w koszulce z kuskusem, pomidorkami i miodem

Torcik naleśnikowy z miodem