Portal Pszczelarski

W Białymstoku stworzono miejską barć 2020

pszczelarstwo podlaskie barć miejska barć pszczelarstwo miejskie Mikołaj Mak

W Lesie Zwierzynieckim przy Alei Myrchów w Białymstoku postawiono dwie kłody bartne, a w naturalnym pniu drzewa wydłubano barć. Jest to jedno z pierwszych takich przedsięwzięć w Polsce.

Miejska barć w stolicy województwa podlaskiego została postawiona w ramach realizacji projektu "Ochrona owadów zapylających na obszarze Białegostoku". Za budowę barci odpowiadał opiekun miejskiej pasieki Mikołaj Mak. W dwóch kłodach bartnych i barć w pniu graba zamieszkały pszczoły rasy Krainka. Jest to jedna z najbardziej popularnych odmian pszczoły miodnej.

Białostocka barć jest pierwszym w Polsce takim projektem realizowanym nie przez Lasy Państwowe, a przez władze miasta. Celem przedsięwzięcia jest wsparcie bioróżnorodności i ochrona owadów zapylających. W Lesie Zwierzyniecki pojawią się również specjalne tablice edukacyjne z informacjami na temat bartnictwa i hodowli pszczół.

W założeniach z barci nie będzie pobierany miód, poza wyjątkowymi przypadkami, np. przepełnienia nim barci. Pozyskany w takim wypadku miód będzie wykorzystywany do celów promocyjnych miasta. Całość realizacji programu barci w Białymstoku kosztowała 5 tysięcy złotych.

Nie jest to pierwsze działanie na rzecz pszczół, podejmowane władze Białegostoku. W stolicy województwa podlaskiego działa już miejska pasieka, istnieje również sad edukacyjny, łąki kwietne oraz liczne domki dla owadów zapylających.



Liczba wyświetleń artykułu: 1074

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem

Kiwi w cieście z miodem rzepakowym

Budyniowa owsianka czekoladowa z miodem

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem

Domowa musztarda z miodem

Ogórki z miodem