Portal Pszczelarski

W Karłowicach otwarto miodową aleję 2020

pszczelarstwo opolskie Karłowice

W Karłowicach w gminie Popielów w województwie opolskim ponownie otwarto aleję lipowo-dębową im. księdza Jana Dzierżona. Zrewitalizowana ścieżka została powiększona o 50 miododajnych drzew, 8 uli i tyle samo ławek.

Remont alei, który kosztował blisko 12 tysięcy złotych, był możliwy dzięki staraniom Stowarzyszenia Miłośników Karłowic i Kuźnicy Katowskiej i finansowemu wsparciu Samorządu Województwa Opolskiego i Nadleśnictwa Brzeg. Celem projektu było zwiększenie walorów rekreacyjnych tego miejsca, a także wsparcie dla tutejszych pszczół.

Podjęte prace nie tylko doprowadziły do powiększenia drzewostanu alei, ale również usunięcia 20 chorych drzew. Sadzonki drzew miododajnych zabezpieczono przed zniszczeniem. Ponadto wzdłuż alei pojawiło się 8 wyremontowanych uli, otrzymanych od miejscowych pszczelarzy. Dodatkowo w tym miejscu postawiono tablice informacyjne na temat pszczelarstwa i Jana Dzierżona, nazywanego ojcem współczesnego pszczelarstwa, który był mieszkańcem Karłowic przez niemal pół wieku. Ksiądz Dzierżon badał m.in. takie zagadnienia, jak dzieworództwo pszczół (partenogeneza). Stworzył również pierwszy na świecie ruchomy ul szafkowy.



Liczba wyświetleń artykułu: 369

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kaczka po mazursku

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami