Portal Pszczelarski

Szerszenie azjatyckie zagrażają populacji pszczół w Stanach Zjednoczonych

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w USA szerszeń azjatycki vespa mandarinia pszczoły japońskie

Olbrzymie szerzenie azjatyckie, czyli vespa mandarinia, nazywane morderczymi szerszeniami, szybko rozprzestrzeniają się po zachodnich stanach USA, a to zagraża tamtejszej pszczelej populacji. Ten groźny owad w ciągu minuty potrafi zabić nawet 40 pszczół.

Szerszeń azjatycki jest największym na świecie gatunkiem szerszenia osiągający długość nawet 5 centymetrów i rozpiętości skrzydeł 7,5 centymetra. Groźny owad pochodzi ze wschodniej i południowej części Azji. Najlepiej czuje się w klimacie odznaczającym się ciepłym latem, łagodną zimą i dużą ilością opadów. W Ameryce Północnej został zaobserwowany po raz pierwszy we wrześniu 2019 roku, na obszarze kanadyjskiej Kolumbii Brytyjskiej. Od tego czasu systematycznie rozprzestrzenia się po terytorium Kanady i USA. Według naukowców z Uniwersytetu w Waszyngtonie szerszeń azjatycki może zaroić się bardzo szybko we wszystkich amerykańskich stanach.

Jak wykazały przeprowadzone na potrzeby badań symulacje komputerowe, szerszeń azjatycki potrafi w godzinę pokonać nawet 100 kilometrów. Jest to szczególnie zła wiadomość dla pszczelarzy. Groźny owad potrafi zabić w ciągu jednej minuty ponad 40 pszczół. Szerszeń wkrada się do uli, gdzie atakuje pszczoły, pożera larwy i poczwarki. Jedynie pszczoły japońskie wykształciły metodę skutecznego odstraszania szerszeni.

Uważa się, że inwazja tego owada może zagrozić większej części populacji pszczół w Ameryce Północnej. Dlatego zdaniem naukowców najważniejszym zadaniem powinno teraz być zatrzymanie rozprzestrzeniania się szerszeni azjatyckich. Z podobnymi wyzwaniami przyjdzie się także zmierzyć w Europie. Morderczy szerszeń zadomowił się już w Hiszpanii, południowej Francji, a w 2019 roku zaobserwowano go po raz pierwszy w Niemczech.



Liczba wyświetleń artykułu: 2228

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bananowe chipsy z miodem

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Łukasz Karol Uliasz

Łukasz Karol Uliasz

Autor artykułów

Profesor i dr hc apiterapii i ziołolecznictwa, naturopata dyplomowany, pszczelarz zawodowy, rzeczoznawca chorób pszczół i specjalista pozyskiwania produktów pszczelich. Prefekt Akademii Apiterapii Medycznej i Ziołolecznictwa im. prof. Bogdana Kędzi, promującej dorobek prof. Kędzi oraz apiterapię w użyciu. Autor publikacji pszczelarskich, historycznych, medycznych i etnograficznych. Prowadzi izbę pamięci i mini skansen pszczelarsko-bartniczy w powiecie kozienickim.

Warunki dobrego rozwoju oraz zdrowia pszczół

Łukasz Karol Uliasz - Rozważania o życiu i zdrowiu. Kontekst apiterapii

Jak rozpoznać prawdziwy miód i unikać podróbek? Praktyczne wskazówki dla konsumenta