Portal Pszczelarski

Nalewka jaśminowa z miodem

Na zdjęciu nalewka jaśminowa z miodem. Autorka zdjęcia: Magdalena Gapińska Źródło zdjęcia: Nad paleniskiem

przepis z miodem miód nalewka jaśminowa z miodem nalewka z miodem

Według niektórych nalewka z jaśminowca wonnego (Philadelphus coronarius L.) działa pobudzająco na zmysły i dodaje energii.

Składniki:
- słój kwiatów jaśminowca,
- 400-500 ml spirytusu 40%,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 500 ml wody,
- 200 ml miodu.

Zrywamy kwiatki, które niedawno rozkwitły, wysypujemy na coś białego i wystawiamy na słońce, aby "mieszkańcy" się ewakuowali.

Następnie wypełniamy kwiatami wyparzony i suchy słój. Kwiaty zalewamy spirytusem, wstrząsamy i odstawiamy na 3 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce.

Po tym czasie odcedzamy, dodajemy 2 łyżki soku z cytryny oraz syrop zrobiony z 500ml wody oraz 200 ml miodu.

Odstawiamy na 2 doby.

Odfiltrowujemy do butelek i odstawiamy. Podobno co najmniej na 3 miesiące ale z doświadczenia już wiem, że im dłużej, tym lepiej.

Szczególne walory smakowe nalewka ponoć osiąga po 1,5 roku, a po 3 latach jest jednym z najwspanialszych trunków. Cóż... cierpliwość popłaca :)

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Bananowe chipsy z miodem

2. Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

3. Wigilijne łazanki na bogato

4. Majowy miodem z mniszka lekarskiego

5. Bigos staropolski na winie z miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Nad paleniskiem

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 6416

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Sałatka z kalafiora z miodem

Chleb na owsiance z miodem

Kurczak teriyaki z miodem

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

Kolejny krok w ratowaniu pszczół!

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 2.

O co chodzi w BeePower!?