Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Nalewka jaśminowa z miodem

Na zdjęciu nalewka jaśminowa z miodem. Autorka zdjęcia: Magdalena Gapińska Źródło zdjęcia: Nad paleniskiem

przepis z miodem miód nalewka jaśminowa z miodem nalewka z miodem

Według niektórych nalewka z jaśminowca wonnego (Philadelphus coronarius L.) działa pobudzająco na zmysły i dodaje energii.

Składniki:
- słój kwiatów jaśminowca,
- 400-500 ml spirytusu 40%,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 500 ml wody,
- 200 ml miodu.

Zrywamy kwiatki, które niedawno rozkwitły, wysypujemy na coś białego i wystawiamy na słońce, aby "mieszkańcy" się ewakuowali.

Następnie wypełniamy kwiatami wyparzony i suchy słój. Kwiaty zalewamy spirytusem, wstrząsamy i odstawiamy na 3 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce.

Po tym czasie odcedzamy, dodajemy 2 łyżki soku z cytryny oraz syrop zrobiony z 500ml wody oraz 200 ml miodu.

Odstawiamy na 2 doby.

Odfiltrowujemy do butelek i odstawiamy. Podobno co najmniej na 3 miesiące ale z doświadczenia już wiem, że im dłużej, tym lepiej.

Szczególne walory smakowe nalewka ponoć osiąga po 1,5 roku, a po 3 latach jest jednym z najwspanialszych trunków. Cóż... cierpliwość popłaca :)

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Bananowe chipsy z miodem

2. Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

3. Wigilijne łazanki na bogato

4. Majowy miodem z mniszka lekarskiego

5. Bigos staropolski na winie z miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Nad paleniskiem

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 6213

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie